Primarna zdravstvena zaštita

Opsenica: Zdravstveni sustav HNŽ-a nije pokleknuo pred izazovima

"Prvi strateški cilj županijske strategije za provedbu reforme iz oblasti zdravstva je uspostavljanje modela primarne zdravstvene zaštite kojim će se osigurati dostupna, kontinuirana i kvalitetna zdravstvena zaštita''
Lifestyle / Zdravlje | 08. 10. 2021. u 18:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvodnevna konferencija Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (ZZO HNŽ) o primarnoj zdravstvenoj zaštiti pod nazivom "Snažna primarna zdravstvena zaštita - temelj zdravstvenog sustava" održana je u Mostaru s ciljem podizanja svijesti o ulozi i značaju primarne zdravstvene zaštite u zdravstvenom sustavu ove županije.

Konferenciju je otvorio direktor Zavoda Rade Bošnjak koji je kazao kako je zajedničkim djelovanjem zdravstveni sustav potrebno učiniti stabilnijim, efikasnijim i efektivnijim, priopćeno je iz ZZO HNŽ-a.

"Mnoge poteškoće opterećuju zdravstveni sustav i upravo te poteškoće obvezuju nas na zajedničko djelovanje kako bi zdravstveni sustav učinili što stabilnijim i zato je dobro okupljati se na ovakve i slične skupove gdje možemo zajedno razmišljati o svim dobrim i manje dobrim stranama sustava, razmjenjivati iskustva i ideje, te ih pretakati u zdravstvene politike, odluke, stručno i operativno djelovanje za dobrobit cijele društvene zajednice", kazao je Bošnjak.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Goran Opsenica istaknuo je kako zdravstveni sustav HNŽ-a nije pokleknuo pred izazovima koje je donijela pandemija koronavirusa, a u prilog tome, kako je rekao, govori i činjenica da je upravo ova županija imala najnižu stopu smrtnosti covid oboljelih pacijenata u odnosu na sve druge županije u Federaciji BiH.

"Prvi strateški cilj županijske strategije za provedbu reforme iz oblasti zdravstva je uspostavljanje modela primarne zdravstvene zaštite kojim će se osigurati dostupna, kontinuirana i kvalitetna zdravstvena zaštita, a ova konferencija jedna je od aktivnosti u ostvarivanju ovog cilja i daljnjeg razvoja primarne zdravstvene zaštite", kazao je Opsenica.

Tijekom dvodnevnog rada obrađeno je pet tematskih cjelina sastavljenih od 16 prezentacija i pet panel diskusija koje su se odnosile na strateško usmjerenje, programsku projekciju, razvoj ljudskih resursa u obiteljskoj medicini, unaprjeđenje procesa rada i kvalitete usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, te ključne aspekte kvalitetne zdravstvene zaštite.

Zaključujući rad konferencije direktor ZZO-a istaknuo je da vjeruje kako je prva konferencija o primarnoj zdravstvenoj zaštiti uspjela.

"Imali smo prigodu približiti naše poglede na cijeli zdravstveni sustav i naše pojedinačne uloge u njemu. Zaključci su u visokoj razini kristalizirani, idu u smjeru pokretanja rada na temeljitoj analizi zdravstvenog sustava, potom i na izradi potrebnih strategija gdje će jedan ili, nadam se, prvi cilj biti snažna primarna zdravstvena zaštita - temelj zdravstvenog sustava. Organizacijski odbor konferencije proanalizirat će sve o čemu smo razgovarali u ova dva dana, donijeti zaključke i objaviti ih na internetskoj stranici Zavoda i stranicama suorganizatora", kazao je Bošnjak.

Pokrovitelj konferencije bilo je Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, a suorganizatori Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Liječnička komora HNŽ-a i Udruženje liječnika obiteljske medicine FBiH, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close