Zarazio se od mačke

Oporavlja se Amerikanac koji se zarazio rijetkim slučajem kuge

Lifestyle / Zdravlje | 18. 07. 2012. u 09:29 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čovjek iz Oregona, koji se zarazio rijetkim slučajem kuge dok je pokušavao izvući miša iz usta mačke koja se gušila, nije više u kritičnom stanju, pričao je novinarima o svom strahu od gubitka svih prstiju zbog ove rijetke bolesti.

Obiteljski čovjek Paul Gaylord, varilac iz Oregona, pokazao je slike koje pokazuju ruke uvele i crne od infekcije kožnih stanica. U telefonskom intervjuu rekao je da se neće moći vratiti na posao, te da će vjerojatno izgubiti sve prste na rukama, a možda i nogama.

Očekuje ga zahtjevni oporavak nakon što je pušten s intenzivne njege, a obitelj mu pokušava prikupiti novac za novu kuću, jer bi mu život u slaboj staroj kući naškodio, budući da mu je imunitet oslabljen. Njegova sestra kaže da nije znala da kuga uopće više postoji.

Bolest, koja se je poharala Europu u srednjem vijeku i izbrisala između četvrtine i trećine populacije, zahvaća limfne čvorove po cijelom tijelu, krvožilni sustav i pluća.

Gaylordova bolest je počela tako što je s prijateljem oslobodio miša zaglavljenog u ustima mačke. Mačka ga je ugrizla, i dva dana nakon toga probudio se sa groznicom.

Proveo je skoro mjesec dana na intenzivnoj njezi, i u jednom trenutku liječnici su mislili da neće preživjeti, ali stanje se poboljšalo.

Mačka je testirana i potvrđena na kugu, dok su ostali psi i mačke iz okoline također testirani, ali nije zabilježen nijedan drugi slučaj kuge.

Kopirati
Drag cursor here to close