Smrtonosna bakterija

Od zaraze listerijom umrlo 17 osoba

Lifestyle / Zdravlje | 14. 08. 2014. u 08:26 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od zaraze listerijom u Danskoj je umrlo 12 osoba, a u Makedoniji 5. Širenje bolesti u Danskoj su prouzročile kobasice od svinjskog mesa te svježi sir.

Sendvič s mesom zaraženim tom bakterijom bio je koban za 12 Danaca, a 20 je zaraženo. Tvornica u kojoj se proizvodi meso odmah je zatvorena.

- Najgora noćna mora za proizvođača hrane je povezanost bolesti i hrane. Svi smo potreseni i šokirani, izjavila je Christina Lowies Jensen, šefica za sigurnost hrane u Jorn A. Rullepolseru. Šokirani su i stanovnici Kopenhagena.

A listerioza je prošli mjesec u Makedoniji odnijela pet života, među kojima i jednog novorođenčeta. Uzročnik bolesti je bakterija Listeria monocytogenes, koja se nalazi svagdje oko nas.

Često su njome zaražene životinje, pogotovo biljojedi, koji se hrane travom, biljem, i čovjek se najčešće zarazi preko njihova mlijeka. To je najčešći put - preko svježih sireva, nepasteriziranog mlijeka, a moguće je i preko sirovoga mesa, objasnio je prof. dr. sc. Antun Beus, specijalist infektolog.

Bolest je posebno opasna za ljude slabijeg imuniteta. Najrizičnija skupina su trudnice. Slijede djeca, stariji i oboljeli od dijabetesa, malignih bolesti, side.

Vrijeme inkubacije je od 7 do 20 dana. Simptomi su slični gripi - povišena temperatura i proljev, koji se na kraju mogu pretvoriti u sepsu praćenu meningitisom. U Hrvatskoj se godišnje zarazi od 8 do 9 osoba.

Prema riječima profesora Beusa infekcija se uspješno liječi antibioticima. Ako dođu na vrijeme, bolest prolazi bez posljedica, poručio je.

Kontaminirano može biti i voće i povrće pa za doktora Beusa vrijedi zlatno pravilo - operi, oguli, ispeci.

Kopirati
Drag cursor here to close