Neke koristi i od službenih vozila

Od registracije službenih vozila za liječenje djece uplaćeno 616.773 KM

Za razliku od prije dvije godine kada je tek počeo raditi Fond solidarnosti i kada je naplata po ovom osnovu bila nešto manja, u prošloj godini, kao i ovoj, prihodi po ovom osnovu uglavnom su u okviru planiranih.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 10. 2020. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od osnivanja Fonda solidarnosti za liječenje djece iz Republike Srpske do danas, na osnovu izdvajanja od pet posto od kupovine službenih vozila uplaćeno je više od 616.773 KM, a ovaj novac, uz ostale donacije i uplate, iskorišten je za liječenje 209 djece.

Na ovaj način Republika Srpska je uspostavila kontrolu nad kupovinom službenih vozila, ali i omogućila teško oboljelim mališanima da za liječenje izvan BiH novac ne prikupljaju putem SMS poruka.

68 institucija uplatilo sredstva

"Za razliku od prije dvije godine kada je tek počeo raditi Fond solidarnosti i kada je naplata po ovom osnovu bila nešto manja, u prošloj godini, kao i ovoj, prihodi po ovom osnovu uglavnom su u okviru planiranih. To je prvenstveno zahvaljujući podršci NSRS koja je još prošle godine sugerirala Vladi Republike Srpske da obveže Ministarstvo unutrašnjih poslova da prilikom registracije službenih putničkih vozila dostave dokaz o uplati, odnosno da su 5 posto od kupovine luksuznih automobila izdvojili za Fond solidarnosti. Dakle, prilikom registracije službenih vozila, neophodno je priložiti potvrdu da je predviđeni iznos, odnosno poseban doprinos za Fond solidarnosti uplaćen", kazali su za N1 iz Fonda.

U prošloj godini po ovom osnovu Fond solidarnosti ostvario je prihode u iznosu od 252.034 KM, što je za 9,4 posto više nego u 2018. godini. Dakle, u 2018. godini prihodi po ovom osnovu iznosili su 230.420 KM. U ovoj godini do 29.9. 2020. po ovom osnovu Fond solidarnosti ostvario je prihode u iznosu od 134.353 KM. U ovoj godini 68 javnih institucija i ustanova su uplatile sredstva Fondu solidarnosti po osnovu kupljenog službenog vozila.

Podsjećaju da su Zakonom o Fondu solidarnosti predviđeni stalni izvori financiranja, poput izdvajanja 0,25 posto od neto plate radnika, 0,025 posto iz Budžeta RS i lokalnih zajednica, kao i 5 posto od kupovine službenih vozila, izuzev vozila MUP-a RS i zdravstvenih ustanova, te donacije građana, poduzetnika i slično.

290 zahtjeva za 209 djece

"Inače, od početka rada, točnije od siječnja 2018. godine pa do danas odobreno je ukupno 290 zahtjeva za 209 djece (pojedina liječenja su produžavana više puta), za što je izdvojeno više od pet milijuna KM. Najskuplje liječenje do sada koštalo je oko 800.000 eura za dijete koje se liječi u Njemačkoj. Inače, u ovoj godini bilo je više skupih liječenja teško oboljele djece u odnosu na prethodne dvije godine", kazali su u Fondu.

Djeca su na liječenje u inozemstvo upućivana u referentne zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španjolskoj, Austriji, Italiji, Švicarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji, Turskoj, Srbiji, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, itd. Najveći broj zahtjeva se odnosi na genetska ispitivanja, dok su na liječenje djeca upućivana zbog liječenja malignih tumora, neuroloških oboljenja, ortopedskih anomalija, kardioloških oboljenja, teških poremećaja vida i sluha i drugih teških oboljenja.

Trenutno stanje 10,1 milijun KM

"Napominjemo da je Fond solidarnosti, zbog situacije izazvane pandemijom korona virusom, još početkom pandemije donio odluku da u toku trajanja izvanrednog stanja i izvanredne situacije financira i dodatne troškove liječenja u inozemstvu. Dodatni troškovi se odnose na putne troškove, smještaj u inostranstvu u slučaju da se obitelj ne može vratiti u RS zbog ograničenja prelaska granica, troškove nabavke potrebnih medicinskih sredstava i lijekova prema preporuci zdravstvene ustanove u inozemstvu u cilju osiguranja nesmetanog daljeg liječenja djeteta u kućnim uvjetima i slično. Napominjemo da se ova odluka odnosi na ona liječenja koja su već odobrena kao i na liječenja koja su započeta u nekoj od bolnica u inozemstvu. Na ovaj način Fond solidarnosti je nastojao da maksimalno olakša obiteljima boravak u inostranstvu za vrijeme pandemije i bar ih rastereti brige u vezi s dodatnim troškovima koji su nastajali uslijed nemogućnosti obitelji da se vrate u zemlju i sl.", kazali su iz Fonda.

Trenutno stanje na računu iznosi oko 10,1 milijun KM.

Kopirati
Drag cursor here to close