Efikasnost cjepiva

Uspoređivali efikasnost Pfizer, Moderna i J&J cjepiva; evo rezultata

Svaka injekcija Moderne daje preko tri puta više aktivnog sastojka, u usporedbi s Pfizerom, i čini se da izaziva veći broj antitijela i dovodi do trajnije zaštite od infekcije i hospitalizacije.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 10. 2021. u 18:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno istraživanje na više od pola milijuna američkih veterana pokazalo je da je zaštita Johnson&Johnsonom od infekcije, bez obzira razvije li osoba simptome ili ne, pala s 88 posto na 3 posto do sredine kolovoza, dok se učinkovitost ostalih cjepiva znatno manje promijenila.

Također je utvrđeno da Modernina injekcija nadmašuje Pfizerovu po broju antitijela i spriječenim hospitalizacijama, dok je studija Nacionalnog instituta za zdravlje, objavljena ranije ovog mjeseca, pokazala da je Modernina dopunska injekcija podigla razinu antitijela sudionika nešto više od Pfizera te da su oba pojačivača mRNA bila značajno ispred J&J-a, piše The Atlantic.

Vodeći se ovim podacima, bilo bi logično rangirati cjepiva prema proizvođaču. Moderna je tako bolja od Pfizera, a oboje su bolji od J&J-a.

Međutim, iste te brojke upućuju na jedan drugačiji obrazac; možda najvažnija stavka nije marka cjepiva, već njegova količina.

Usporediti doze cjepiva Pfizer i Moderna puno je lakše, jer su im mehanizmi slični. Svaka injekcija Moderne daje preko tri puta više aktivnog sastojka, u usporedbi s Pfizerom, i čini se da izaziva veći broj antitijela i dovodi do trajnije zaštite od infekcije i hospitalizacije. 

Opširniji tekst o rezultatima istraživanja pročitajte na stranicama portala Slobodna Dalmacija

Razlika nepoznata

Vjerojatno nikada nećemo sa sigurnošću znati kolika se razlika između cjepiva može pripisati njihovim formulama, a kolika dolazi od drugih čimbenika.

U teoriji, istraživači bi mogli riješiti ta pitanja provodeći goleme nasumične kontrolirane pokuse s malo većim i manjim dozama svake injekcije te različitim intervalima između (iste količine) injekcija.

No s obzirom na to da polovica svijeta još nije primila niti jednu dozu bilo kojeg cjepiva protiv covida i da je već identificirano nekoliko dovoljno dobrih rješenja, nitko neće biti spreman posvetiti vrijeme i novac propitkujući tako delikatna pitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close