Svjetski dan obiteljskih doktora

Obiteljski liječnici na prvoj liniji fronta u doba pandemije koronavirusa

Posebno se naglašava da obiteljski liječnici imaju ključnu ulogu u upravljanju i kontroli pandemije, kao i njihovu ključnu ulogu kao ”Prvih i zadnjih s pacijentom“ koji je i moto obilježavanja ovogodišnjeg FDD.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 05. 2020. u 18:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Svjetski dan obiteljskih doktora obilježava se 19. svibnja svake godine počev od 2010. kada ga je WONCA (World Organization of Family Doctors) prvi put proglasila i postao je dan kada se ističe uloga i doprinos obiteljskih liječnika u zdravstvenim sustavima širom svijeta.

''Događaj je prekrasna prilika da se prepozna središnja uloga naše specijalizacije u pružanju osobne, sveobuhvatne i kontinuirane zdravstvene zaštite za sve naše pacijente. To je ujedno i prilika da se proslavi napredak koji je postignut u obiteljskoj medicini i poseban doprinos obiteljskih liječnika na globalnoj razini'', kazala je prof. dr. Larisa Gavran, spec. obiteljske i opće medicine .

Tema obilježavanja ovog dana za 2020. godinu je: „Obiteljski liječnici na prvoj liniji fronta“, a čiji je cilj bio istaknuti temu koja je relevantna za izazove i odgovornosti obiteljskih liječnika u novoj globalnoj epidemiji koronavirusa.

Posebno se naglašava da obiteljski liječnici imaju ključnu ulogu u upravljanju i kontroli pandemije, kao i njihovu ključnu ulogu kao ”Prvih i zadnjih s pacijentom“ koji je i moto obilježavanja ovogodišnjeg FDD.

Sve organizacije članice WONCA razvile su vlastitu temu za ovogodišnji FDD, ovisno o lokalnim prioritetima, te smo tako mi u Bosni i Hercegovini željeli posebno istaći kakva je bila uloga obiteljskih liječnika u stavljanju pod kontrolu ove nove infektivne bolesti.

Skoro da je nemoguće pobrojati izazove i zadatke s kojima se obiteljski liječnici u BiH i dalje suočavaju u radu jer COVID19 i dalje prijeti zdravlju pacijenata. 

''Neki od nas su radili kako na dizajniranju i implementaciji procedura za rad u COVID 19 ambulantama, te na izradi algoritama za zbrinjavanje i nadzor oboljelih. Pratili smo i primjenjivali preporuke Federalnog kriznog stožera te   Preporuke za rad obiteljskih liječnika za vrijeme COVID-19 pandemije koje je kao priručnik pripremilo naše Udruženje doktora obiteljske medicine, ali smo učili i na osnovu osobnih iskustava'', kazala je Gavran.

Rad timova obiteljske medicine sastojao se od odlazaka u kućne posjete te uzimanja briseve kod svih pacijenta sumnjivih na Sars Cov2. Lakši i srednje teški pacijenti transportirani su u izolatorije Kliničkih centara ili Kantonalnih bolnica. Kolege su radile i sada rade u COVID ambulantama koje postoje  u svakom Domu zdravlja u čijem sustavu su trijažni punktovi, ambulante za pregled pacijenata s febrilnim stanjima, te na punktovima za uzimanje briseva.

Testirali su i svoje kolege zdravstvene radnike, zaposlene i  korisnike usluga gerontoloških centara, uposlenike Domova za nezbrinutu djecu, te radnika u vrtićima.

Specifičnost rada kolega u Kantonu Sarajevo je i 24 satni rad u tzv. ”Call centrima“ gdje su primali na tisuće poziva zabrinutih građana kojima su davali savjete o kontroli kroničnih nezaraznih bolesti. Također i 24 satna telefonska dostupnost liječnika u Mostaru je bila od značajne pomoći pacijentima, pružajući im osjećaj sigurnosti. Svo vrijeme nije izostajala medicinska  uslugu i migrantskim centrima kao što je Ušivak i Blažuj.

''Iako su neki od nas i sami oboljeli ili bili u izolaciji zbog izravnog kontakta s oboljelima, rad za mnoge od nas nije prestajao. Uvijek smo bili ali i sada smo na 'prvoj liniji fronta' u okršaju protiv bolesti i borbi za zdravlje naših pacijenata, liječnici kojima se pacijenti prvima ali i zadnjima obraćaju očekujući od nas razumijevanje i pomoć. Mi vjerujemo da su naši pacijenti mogli osjetiti našu odlučnost da ustrajemo u ovoj ali i u svim slijedećim bitkama za zdravlje naših pacijenata'', kazala je.

Unatoč nametnutom i rastućem administrativnom opterećenju te neadekvatnim uvjetima rada s gotovo nemogućim načinima napredovanja u struci, ponižavanjem rada od strane kolega na višim razinama zdravstvene zaštite te prijetećem smanjenju broja novih specijalizanata (koji su garant opstojnosti ove struke) navodi Gavran, liječnici obiteljske medicine u BiH odlučno kroče i bore se s poštenjem, znanjem i ljubavlju prema svom poslu i radu s pacijentima.

Kopirati
Drag cursor here to close