Zadnji tjedan u rujnu

Obilježavanje Međunarodnog tjedna gluhih i ove godine u Mostaru

Cilj je obilježavanja tog tjedna podizanje svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba, što je jedna od temeljnih pretpostavki za poboljšanje njihova položaja u društvu i kvalitete života.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 09. 2019. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Udruge gluhih i nagluhih osoba "Sluh" Hercegovačko-neretvanske županije i ove godine u Mostaru svečano obilježavaju Međunarodni tjedan gluhih i znakovnog jezika.

Kako su priopćili iz te udruge, Međunarodni tjedan (Dan) gluhih slavi se u cijelom svijetu svake godine posljednjeg tjedna u mjesecu rujnu. Cilj je obilježavanja tog tjedna podizanje svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba, što je jedna od temeljnih pretpostavki za poboljšanje njihova položaja u društvu i kvalitete života.

Posljedica senzibilizacije javnosti bila bi upoznavanje i pronalaženje načina za rješavanje te specifične problematike. Provedene aktivnosti rezultirat će i boljom educiranošću gluhih osoba o sredstvima koja su korisna za njihovu bolju i jednostavniju komunikaciju, čime je omogućena integracija u širu društvenu zajednicu i poboljšana kvaliteta života te populacije, istaknuli su iz Udruge "Sluh".

Organizacije širom svijeta različitim aktivnostima i kampanjama nastoje svratiti pažnju javnosti na probleme s kojima se suočavaju gluhe osobe. Taj tjedan također podiže solidarnost među samim gluhim osobama i njihovim pomagačima te se koristi za stimuliranje većih napora u promicanju prava gluhih osoba širom svijeta na bolje obrazovanje i veće zapošljavanje.

Međunarodni dan gluhih ima dugu povijest. Svjetska federacija gluhih (WFD) prvi je puta lansirala Međunarodni dan gluhih 1958. godine; ''dan'' je kasnije produžen na ''tjedan''. Prvi svjetski Kongres WFD-a održao se u rujnu 1951. godine te je odlučeno da se proslava Tjedna gluhih održi u mjesecu rujnu kao uspomena na taj veliki događaj, kaže se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close