Agencija za lijekove i medicinska sredstva

Nuspojave na cjepiva protiv COVID-a u BiH: 30 ''serious'' i 704 ''non serious'' prijava

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH o nuspojavama na cjepiva protiv COVID-19.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 09. 2021. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do 17. rujna Sektor za farmakovigilancu i materiovigilancu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, zaprimio je ukupno 774 prijave na reakcije nakon primljenog cjepiva protiv COVID-19.

Prema riječima Azire Čajić, načelnice Sektora, do petka primljene i analizirane prijave o neželjenim reakcijama ne mijenjaju pozitivan profil koristi i rizika cjepiva protiv COVID-19 koje su dostupne u našoj zemlji, piše Faktor.ba.

Temperatura, glavobolja...

''To u velikoj mjeri potvrđuje njihov poznati profil reakcija na cjepivo, te podaci iz Bosne i Hercegovine ne odstupaju od do sada globalno poznatih, prijavljenih i analiziranih reakcija na COVID-19 cjepiva'', ističe Čajić.

Navodi kako su ukupno procijenjene 734 prijave.

''Prijave, njih 704, klasificirane su kao "non serious" - očekivane reakcije na cjepivo, uobičajene i prolazne, nisu ozbiljne, s oporavkom u prosjeku od jednog do tri dana nakon cijepljenja. Simptomi su uobičajene reakcije na cjepiva pa su najčešće prijavljene reakcije: povišena tjelesna temperatura, bol u ekstremitetima, malaksalost, glavobolja, bol na mjestu primjene, bol u mišićima, slabost, bol u zglobovima, drhtavica, mučnina'', objašnjava Čajić.

Kaže kako je 30 prijava klasificirano kao "serious" - ozbiljne, a od toga 28 s oporavkom pacijenata bez posljedica.

''Prijava smrti pacijenta, koja se samo vremenski može dovoditi u vezu s cjepivom CoronaVac (COVID-19 cjepivo) Sinovac, još je u postupku procjene kod Komisije za sigurnost imunizacije Ministarstva zdravstva Federacije BiH. Imamo jednu prijavu s oporavkom u toku i dodatnim praćenjem'', naglašava Čajić.

Ističe kako su se reakcije na cjepivo ispoljile najviše kod osoba starosne dobi od 18 do 44 godine (51,1 posto) te kod onih između 45 i 64 godine (45,8 posto).

Nadalje, 1,1 posto neželjenih reakcija utvrđeno kod osoba od 65 do 74 godine, kod osoba iznad 75 godina utvrđeno je 0,1 posto, dok je 1,9 posto reakcija na cjepivo evidentirana kod osoba koje nisu prijavile starosnu dob.

''Prema spolu, najviše reakcija na cjepivo ispoljile su žene – 74,3 posto, muškarci 23,7 posto, dok je kod dva posto reakcija nepoznat spol. Većinu prijava podnijeli su liječnici (96,5 posto), farmaceuti (3,4 posto) prijava te drugi zdravstveni radnici (0,1 posto)'', dodaje Čajić.

Od ukupnog broja zaprimljenih prijava, iz Federacije BiH stiglo je 686.

''Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH dostavio je 73 prijave. Iz entiteta RS zaprimljeno je ukupno 76 prijava. Institut za javno zdravlje RS-a do danas nije dostavio nijednu prijavu na neželjeno djelovanje cjepiva protiv COVID-19. Iz Brčko Distrikta stigla je jedna prijava. Deset prijava dostavili su proizvođači koje su zaprimili putem svojih safety elektronskih platformi iz Bosne i Hercegovine'', kaže Čajić.

Cjepiva su sigurna i efikasna

Kako navode u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, sva dostupna cjepiva protiv COVID-19 su kontrolirane, sigurna i efikasna.

''Do sada kod Agencije nije bilo prijava teških neželjenih reakcija koja se dovode u vezu s cjepivima dostupnim u BiH. Cjepiva smanjuju rizik od nastajanja ozbiljnih reakcija i posljedica na COVID-19 infekciju. Blaže reakcije kao povišena temperatura, groznica, kašalj, umor, glavobolja, malaksalost, slabost, bol i otok na mjestu primjene znak su da se organizam bori s virusom i stvara prirodni imunitet. Zbog toga apeliramo na građane da iskoriste priliku da se cijepe u ovim danima masovne imunizacije, te da ako imaju teže reakcije ili one koje nisu prolazne u prosjeku od jednog do tri dana, to prijave svom ljekaru ili apotekaru. Također molimo sve zdravstvene radnike da podrže naše nastojanje da se poveća sigurnosni monitoring nad primjenom svih lijekova s posebnim naglaskom na cjepiva. Svaka prijava proslijeđena Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH se procjenjuje i šalje u bazu WHO-UMC te postaje dio važnih globalnih informacija za praćenje sigurnosti lijekova'', navela je Čajić.

Kopirati
Drag cursor here to close