Ketamin

Novo čudotvorno oružje protiv depresije

Lifestyle / Zdravlje | 16. 09. 2016. u 09:48 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ketamin, sredstva za narkozu može potisnuti misli o samoubojstvu. Ketamin djeluje već nakon 10 do 20 minuta i popravlja raspoloženje'', tvrdi Siegfrid Kasper, direktor Sveučilišne klinike za psihijatriju i psihoterapiju.

Naime, u Beču od 17. do 20. rujna traje najveći evropski stručni kongres za neuropsihofarmakologiju ECNP.

Desetljećima je lijek ketamin korišten za anesteziju a pacijentima s ketaminskom narkozom od 600 do 800 mg/kg već slijedeći dan su se osjećali mnogo bolje.

Stoga je upotreba za psihijatriju u dozama do 50 mg/kg dva put sedmično prilagođena te se ketamin sada smatra novim čudotvornim oružjem protiv depresije.

Medicinsko sveučilište u Beču je u značajnoj mjeri involvirano u razvoj ovog terapeutskog sredstva i jedan je od vodećih centara koji trenutno radi na istraživanju za nosni sprej na bazi ketamina. Prednost korištenja takvog spreja je zaštita jetre.

Djelovanje ketamina se sastoji u stvaranju glutamat-GABA balansa u mozgu. Glutamat je za moždane funkcije poput upravljanje kretanjem, opažanje osjetilima i pamćenje od srediđnjeg značaja i važnosti. GABA je neurotransmiter koji usporava reakcije. Kod ljudi sa depresijom ili stanjima straha ovaj balans je poremećen a može ga popraviti ketamin, priopćio je EUROCOMM-PR Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close