Rizik od srčanog udara

Nova studija otkrila zabrinjavajuće podatke o tabletama protiv bolova

Lifestyle / Zdravlje | 31. 03. 2016. u 16:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema istraživanju doktora Mortena Schmidta s danskog Aarhus sveučilišta, lijekovi koji pomažu kod bolnog artritisa (ketonal, voltaren, brufen, ibuprofen) osobito su opasni za srčane bolesnike, piše Inquistr News.

Već se nekoliko godina zna da nove vrste nesteroidnih antireumatika mogu izazvati infarkt srca. Zbog toga se neke novije vrste povlače sa tržišta. Ova studija je, međutim, ustanovila da i starije vrste ovog lijeka povisuju rizik srčanih udara. To je osobito opasno jer se u mnogim zemljama ovi lijekovi mogu jednostavno kupiti bez recepta.

Opsežna studija

Studija je proučavala veliki broj statističkih podataka pacijenata koji su uzimali nesteroidne antireumatike. Rezultati su znakoviti i trebali bi ubrzati European Society of Cardiology da izda nove naputke liječnicima da znaju koje rizike treba uzeti u obzir kada prepisuju ove lijekove.

Studija je bila iznimno opsežna, rađena u suradnji 14 europskih sveučilišta i bolnica i vodećih europskih kardiologa. Objavljena je u European Heart Journal ovog tjedna.

Schmidt vjeruje da postoje alternative uzimanju ovih teških lijekova kao na primjer paracetamol, fizikalna terapija, blagi opioidi ili vrste nesteroidnih antireumatika manje rizične za srce. Smatra da je studija veliki korak za sigurnost zdravlja pacijenata.

FDA rizik ocijenio visokim

Prošle godine američka FDA je ocijenila rizik uzimanja nesteroidnih antireumatika puno većim nego što se u početku smatralo te su upozorenja na uputama lijekova pojačana. FDA tvrdi da se i pacijenti bez povijesti srčanih bolesti isto tako suočavaju sa povećanim rizikom srčanih udara.

Prijašnje studije su, osim toga, pokazale da nesteroidni antireumatici interferiraju sa učinkovitosti antidepresiva i oštećuju jetru. Osobito oprezni moraju biti pacijenti sa upalom jetre, cirozom, bolesti bubrega i hepatitisom. Ovi lijekovi mogu izazvati vrijed na želucu ili dvanaestercu.

Kopirati
Drag cursor here to close