Proram cijepljenja

Norveška službeno povukla cjepivo AstraZenece

Solberg je rekla da se odluka temelji na preporukama odbora stručnjaka i Norveškog instituta za javno zdravstvo (FHI) koji su preporučili povlačenje cjepiva AstraZenece i Johnson & Johnsona
Lifestyle / Zdravlje | 13. 05. 2021. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Norveška je povukla cjepivo AstraZenece iz svog programa cijepljenja protiv covida-19, objavila je premijerka Erna Solberg u srijedu.

Solberg je rekla da se odluka temelji na preporukama odbora stručnjaka i Norveškog instituta za javno zdravstvo (FHI) koji su preporučili povlačenje cjepiva AstraZenece i Johnson & Johnsona iz programa cijepljenja zbog rizika od vrlo rijetkih, ali ozbiljnih nuspojava.

Norveška također produljuje obustavu cjepiva Johnson & Johnson, ali ga zasad nije isključila iz programa cijepljenja, rekla je Solberg. Vlada razmatra da se cjepivo J&J, koje se tek treba početi primjenjivati u zemlji, ponudi onima koji su ga voljni primiti.

 Preporuke odbora djelomično su se temeljile na trenutačnoj situaciji u Norveškoj gdje su razine zaraze niske u usporedbi s drugim zemljama.

Norveška je prestala cijepiti AstraZenecom 11. ožujka iz mjere opreza zbog pojave rijetkih krvnih ugrušaka nakon cijepljenja, uključujući smrtne slučajeve. Oko 138.000 ljudi do tada je primilo to cjepivo. Danska je povukla cjepivo AstraZenece iz svog programa cijepljenja prije nešto više od mjesec dana, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close