Neurološki susreti

Nemotorni simptomi kod moždanog udara važan su dio psihičke slike tretmana moždanog udara

Lifestyle / Zdravlje | 25. 04. 2015. u 08:33 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Deveti tuzlanski neurološki susreti", posvećeni nemotornim poremećajima nakon moždanog udara, počeli su danas s radom.

U organizaciji Klinike za neurologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, na skupu će biti promovirana i knjiga "Nemotorni simptomi nakon moždanog udara", koja je okupila veliki broj suradnika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, od kojih su većina predavači na susretima.

Pokrovitelj susreta je Akademija medicinskih nauka BiH, a sudjelovanje na ovom međunarodnom stručnom i znanstvenom skupu bit će bodovano od Ljekarske komore Tuzlanskog kantona.

Organizator susreta je Klinika za neurologiju UKC-a Tuzla i Udruženje neurologa TK-a.

Profesor Osman Sinanović, načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla i jedan od autora knjige "Nemotorisani simptomi moždanog udara", kazao je da su "Tuzlanski neurološki susreti" postali tradicionalni skupovi.

''Ovi susreti su po svom kontekstu stručno-znanstveni simpozij posvećen pojedinim oblastima i temama, predavači su iz regije, a slušatelji iz cijele BiH. Mi smo ponosni jer su uvijek posjećeni, a nadasve što imaju svrhu edukativnog karaktera'' rekao je Sinanović prije samog otvaranja.

Ističe da su nemotorni simptomi kod moždanog udara važan dio psihičke slike tretmana moždanog udara, te da je Klinika za neurologiju pri UKC-u poznata ne samo u BiH nego u regiji, a plod svega što liječnici ove klinike rade jest i knjiga koja će biti promovirana na susretima.

''Moždani udar je najčešća neurološka bolest odrasle dobi, posebno u zemljama u tranziciji, a klinika zbrine oko 1.000 pacijenata godišnje s moždanim udarom, tako da će knjiga koja će biti promovirana na susretima biti od velike koristi'' rekao je doktor Dževdet Smajlović, šef Odjela za cerebrovaskularne bolesti Klinike na neurologiju UKC-a.

Na skupu sudjeluje veliki broj liječnika neurologa iz BiH i zemalja regije.

Kopirati
Drag cursor here to close