Zaštita zdravlja

Savjet 'ne boraviti na direktnom suncu od 11 do 17 sati' nije jedini koji vam je potreban ljeti

Svi dijelovi kože izloženi direktnom suncu naročito lice vrat trebaju biti mazani kremom za sunčanje s najmanje zaštitnim faktorom SFP 50, sve manje od tog ne pruža adekvatnu zaštitu.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 07. 2022. u 17:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Dr. Andrea Jurić

Sezona je kupanja i sunčanja, a konkretnih savjeta kako zaštititi svoje zdravlje u ovim vrućim danima te što je dobro za njega, a što ne nikad nije dovoljno. Andrea Jurić, doktorica opće medicine i specijalista epidemiologije objašnjava kako najefikasnije sebi pomoći u ovim ljetnim danima, a kad bi bilo uputno potražiti liječnički savjet ili tretman.

''Zaštitu zdravlja moramo podijeliti u više segmenata od zaštite kože od UV zračenja, opekotina I i II stupnja do pravilne ishrane pravilne rehidracije odnosno dovoljnog unosa tekućine pa sve do pravilnog načina odijevanja i rashlađivanja u ovakvim za organizam nepovoljnim uvjetima koji predstavljaju značajan rizik po zdravlje'', pojašnjava Jurić.

Za organizam je najzdravije i najjeftinije rješenje, problem spriječiti u samom nastajanju. S toga je najbolje pridržavati se onog dobro poznatog savjeta – ne boraviti na direktnom suncu u vremenu od 11 do 17 sati.

U slučaju da ste prisiljeni biti na suncu u ovom vremenskom razdoblju poželjno je slijedeće:

  • Ako trenutačno uzimate neki lijek provjerite podnosi li boravak na suncu, odnosno može li zbog boravka na suncu isti izazvati fotokemijske reakcije, alergijske reakcije, pigmentacije i slično.
  • Redovna prehrana uz unos dovoljno proteina uz voće i povrće.
  • Redovito unositi tekućinu poželjno mineralnu negaziranu vodu, običnu vodu ili prirodne sokove bez konzervansa ili izotonične otopine za sportaše.

Ukoliko osjetite simptome poput pospanosti manjka snage, manjka koncentracije, omaglice tada je poželjno uzeti gotove mineralne pripravke za nadoknadu elektrolita, što je u narodu poznato kao infuzija na usta. Jedan od tih je i O.R.S. koji je izrazito ugodnog okusa, za razliku od većine ostalih sličnih pripravaka na tržištu koji su slatko slani i dosta neugodni za konzumaciju.

Također ljeti su česte pojave putnička dijareja, povraćanja kod tih stanja uzimanje ovih pripravaka je obvezna, jer u samo nekoliko sati pri visokim temperaturama može doći do ozbiljne dehidracije koja je za medicinski hitni tretman.

Što se tiče odjeće poželjno je da bude od prirodnih materijala jer tada se koža lakše hladi i samim time lakše podnosimo vrućine. Također određena vrsta pokrivala za glavu također je jako poželjna.

Nemojte zaboraviti ni zaštitu za oči naočalama s UV filterima.

Foto:PR / Ilustracija

Svi dijelovi kože izloženi direktnom suncu naročito lice vrat trebaju biti mazani kremom za sunčanje s najmanje zaštitnim faktorom SFP 50, sve manje od tog ne pruža adekvatnu zaštitu. Kremu je tijekom dana poželjno stavljati više puta.

Jurić naglašava kako je koža najveći organ u ljudskom tijelu i nije svejedno što nanosimo na nju jer je dobar dio tih tvari koje se nalaze u raznim losionima i kremama za sunčanje kancerogen i bogat konzervansima koji su štetni, a isti će završiti u našem tijelu. Stoga, ukoliko se možemo bazirati na što prirodnije sastave krema koje su blagotvorne preporuča Prirodnu kozmetiku Glorija SPF 50, domaćeg proizvođača koja ima prilagođene formule za svaki tip kože i rade se na prirodnoj osnovi.

Kopirati
Drag cursor here to close