Šarene pilule za lilule!

Napokon se ujedinjuju gradske ljekarne?

Lifestyle / Zdravlje | 14. 06. 2011. u 11:15 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluke o ujedinjenju gradskih institucija donosi Gradsko vijeće, ali se te odluke ne provode u djelo.

Najbolji primjer takve neslavne prakse je odluka prošlog saziva Gradskog vijeća koje je još 2005. donijelo odluku o spajanju Gradske ljekarne i Apoteke Stari grad u jednu, što još uvijek nije učinjeno i te dvije ustanove i dalje funkcioniraju zasebno.

Da paradoks bude još veći, odluka o njihovom ujedinjenju će se ponovno naći na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, kao i odluka o gašenju Gradske ljekarne i Apoteke Stari grad.

Razlog zbog kojeg će se to dogoditi je pravne prirode, a ustanove bi se uistinu napokon trebale ujediniti, ukoliko u međuvremenu politika ponovno ne 'uplete svoje prste'.

Načelnik Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić rekao je za Dnevni list da su ljekarne prošle godine bile na Gradskom vijeću, ali da je Vijeće odbilo usvojiti njihov Statut, pa se trebao napraviti novi.

- U međuvremenu je izišao novi zakon za ljekarne pa smo odluku o ujedinjenju trebali prilagoditi novom zakonu, i iz tih razloga će odluka ponovno biti na Vijeću. Nadam se da je ovo napokon 'točka na i' kad je u pitanju spajanje ljekarni i da će se konačno i provesti, rekao je Ćorić, kojemu je i samom bilo otežano raditi s paralelnim ustanovama.

U više navrata je utvrđeno nelogično upravljanje ovih ustanova. Prvi puta je to bilo 2006. kada je na površinu isplivao podatak da su dvije ljekarne te godine ostvarile promet od približno pet milijuna maraka, dok je dobit na kraju godine iznosila svega 3000 maraka. Zanimljivo je da ustanove nisu imale većih kapitalnih izdataka, niti je ijedna od njih plaćala najam budući da koriste prostorije koje se nalaze u vlasništvu grada. Stoga su vlasti odlučile provesti reviziju, koja je napravljena za 2008. godinu. U izvješću su ponovno prikazani nelogični podaci, tako da su ljekarne imale prihod od pet milijuna, a zaradile su svega osam tisuća maraka.
Kopirati
Drag cursor here to close