Antiretroviralna terapija

Na pragu otkrića lijeka: Britanac prva osoba na svijetu koja se izliječila od HIV-a

Lifestyle / Zdravlje | 03. 10. 2016. u 07:31 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan Britanac je postao prva osoba na svijetu koja se izliječila od HIV-a koristeći novu terapiju koju je napravio tim znanstvenika sa pet britanskih univerziteta.

Znanstvenici su kazali za The Sunday Times da je virus potpuno nestao iz njegove krvi i da će, u slučaju da tako ostane, on biti prvi muškarac koji je izliječen.

"Ovo je jedan od prvih ozbiljnih pokušaja da je pronađen potpuni lijek za HIV. Sada istražujemo realnu mogućnost liječenja. Ovo je veliki izazov i još je rano, ali napredak je nevjerojatan", rekao je Mark Samuels, direktor Nacionalnog instituta za istraživanja u zdravstvu.

HIV je teško izliječiti jer utječe na imunološki sustav, srasta sa DNK i T-ćelijama tako da ne ignoriraju virus već ga šire. Trenutni tretman koji se zove antiretroviralna terapija utječu na taj proces ali ne mogu pronaći zaražene ćelije.

Nova terapija radi u dvije faze - prva je kada cjepivo pomogne tijelu u prepoznavanju ćelija koje su inficirane HIV-om i onda ih čisti, a druga kada lijek Vorinnostat aktivira uspavane T-ćelije tako da ih uoči imunološki sustav.

Više od 37 milijuna ljudi širom svijeta je zaraženo ovim virusom.

Kopirati
Drag cursor here to close