Brojka u porastu

Primarijus Musa upozorava: Veliki je rizik od širenja epidemije ospica

Čolaković dijeli mišljenje kolege Muse te navodi kako je zbog niske procijepljenosti moguće širenje ove potencijalno opasne bolesti i na područje HNŽ-a.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 01. 2024. u 13:31 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"U prva tri tjedna 2024. godine registrirano je 47 oboljelih u Tuzlanskom kantonu. U ovom tjednu registriramo i 12 oboljelih u Sarajevskom kantonu i jednog oboljelog u Zeničko-dobojskom kantonu", kazao je voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo FBiH prim. prof. dr. sc. Sanjin Musa.

Kako je istaknuo, od kraja prosinca 2023. godine u FBiH registrira se oboljevanje od morbila u epidemijskom obliku. Epidemija je najprije krenula u Tuzlanskom kantonu i to u četiri općine Tuzlanskog kantona.

Imunizacija

"Kolege na terenu poduzimaju velike napore kako bi ovu epidemiju stavili pod kontrolu. Međutim, uzimajući u obzir da je u proteklim godinama ostvaren nizak obuhvat imunizacijom protiv morbila to govori o potencijalnom velikom riziku od daljnjeg širenja epidemije u druge općine i kantone Federacije BiH", istaknuo je Musa.

Podsjetimo, dan ranije za Fenu je direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije Eniz Čolaković potvrdio kako na području HNŽ nije registriran nijedan slučaj morbila odnosno ospica te da je u Mostaru zabilježen slučaj hripavca.

Čolaković dijeli mišljenje kolege Muse te navodi kako je zbog niske procijepljenosti moguće širenje ove potencijalno opasne bolesti i na područje HNŽ-a.

''Procijepljenost djece je jako mala. Mogu reći da je 2019. godine procijepljenost prvom dozom koja se daje djeci s 12 mjeseci bila 81,6 posto, a 2022. godine 44,12 posto, što znači da nemamo kolektivni imunitet. S obzirom na to da su obe županije blizu i Sarajevo i Tuzla, za očekivati je da bude ospica i na području naše županije'', kazao je Čolaković.

Što se tiče hripavca, u siječnju ove godine zabilježena je samo jedna prijava.

''Riječ je o djetetu iz Mostara koje nije cijepljeno i ono je oboljelo. Također, imamo podatke vezane za covid, kojim je u siječnju u Mostaru bilo zaraženo 12 osoba, a šest je hospitalizirano. Na području Konjica imamo pet oboljelih. Gripe trenutno nemamo, ali imamo stanja jako slična toj bolesti i prijave nam dolaze jedino s područja Konjica. Također, imali smo 543 osobe oboljele od akutnih respiratornih infekcija (ARI), simptomi su kašalj, glavobolja, kratkoća daha, rinitis. Na području Konjica imali smo 176 oboljelih od bolesti koja je slična gripi, a imali smo i dvije prijave teških ARI-a koje se manifestiraju temperaturom višom od 38 stupnjeva, kašljem, te zahtijevaju hospitalizaciju'', kazao je ranije Čolaković.

Nema napretka

Istaknuo je kako ne vidi nikakav napredak što se tiče cijepljenja.

Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je prošle godine došlo do "uznemirujućeg" porasta slučajeva ospica u Europi gdje ih ja zabilježeno trideset puta više nego godinu prije.

Više od 30.000 ljudi je zaraženo u 2023., u usporedbi s 941 tijekom cijele 2022. godine, a od svih zemalja u europskoj regiji zatraženo je da detektiraju ospice i odgovore brzo na njihovo širenje, uz davanje cjepiva većem broju ljudi.

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest, karakterizirana osipom, kašljem, curenjem iz nosa, iritacijom očiju i visokom tjelesnom temperaturom. Najčešće se javljaju u kasnu zimu i rano proljeće.

Uzročnik je virus morbila, piše Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Ospice se prenose kapljičnim putem (virus se širi govorom, kašljanjem i kihanjem), odnosno izravnim kontaktom s bolesnikom tj. njegovim sekretima iz usta i nosa, ali i preko predmeta kontaminiranih kapljicama zaražene osobe.

Izvor zaraze je bolesnik 4 dana prije i 4 dana nakon izbijanja osipa.

Budući da se virus vrlo lako prenosi s čovjeka na čovjeka, zarazit će se više od 90% osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom ako nisu cijepljene ili nisu preboljele ospice. Virus može preživjeti 2 sata na površinama i predmetima.

Nema specifičnog lijeka protiv ospica. Bolest se liječi simptomatski, a u slučaju komplikacija provode se razne metode liječenja.

Kopirati
Drag cursor here to close