Evo što kaže struka

Može li ovaj popularni napitak spriječiti razvoj bubrežnog kamenca?

Nova istraživanja navode kako jedan napitak može spriječiti nastanak ovog bolnog stanja.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 09. 2021. u 11:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sama ideja da imate kamen u bubregu zvuči zastrašujuće, posebno ako znate da oko 10 posto populacije pati radi ovog stanja barem jednom u životu, prema navodima Nacionalnog instituta za bubrege u Americi. Kako biste izbjegli ovakve probleme, tim je znanstvenika proveo istraživanje kako bi na kraju zaključili da jedan popularan čaj može imati veliku moć u zaštiti zdravlja bubrega.

Prošla su istraživanja pokazala kako pretjerano uživanje u kavi i sokovima može dovesti do pojave bubrežnih kamenaca jer anti-nutrijenti u nekim napicima mogu utjecati na to kako će tijelo uspješno apsorbirati nutrijente. U izvješću koje je objavljeno prošli tjedan u magazinu o urologiji u Francuskoj, nakon pregleda 13 starijih studija, znanstvenici su zaključili koliko se kave ili čaja treba piti radi zaštite od bolesti. No jedna se vrsta čaja pokazala jako dobrom u prevenciji od razvoja bubrežnih kamenaca.

Dostupna literatura podržava u osnovi potencijalne dobrobiti čaja, a najčešće se spominje zeleni čaj, piše autor studije.

Voda u koju se stavlja lišće čaja pomaže u proizvodnji rudina, što će utjecati na jače lučenje minerala, ali radi se i o antioksidantima iz čaja koji mogu djelovati kao zaštita. Potrebno je naravno još istraživanja prije nego se ovaj čaj proglasi odličnom prevencijom, no ako ga imate u kući, ništa se loše neće dogoditi ako ga i popijete.

Što niste znali o bubrežnim kamencima

Bubrežni kamenci građeni su od kombinacija soli, koje se urinom izlučuju iz organizma. Svaki urin je otopina soli, pojasnio je prim.dr. med. Dalibor Čičin-Šain, urolog. Njihovo taloženje i stvaranje kristala posljedica je ili prekomjerne količine dotične soli u krvi ili premale količine vode u kojoj se otapa. Mali primjer iz svakodnevnog života pomoći će nam to razumjeti; u čaši vode možete otopiti jednu ili dvije žlice kristala kuhinjske soli ili šećera. Daljnjim dodavanjem sol ili šećer prestaju se otapati i talože se na dnu čaše. Kažemo da je otopina zasićena. Isto se događa i u bubrezima, s time da oni posjeduju pufere koji omogućavaju otapanje većih količina soli u urinu nego što se to događa u običnoj vodi.

Što uzrokuje nastanak bubrežnih kamenaca

Iz navedenog je već jasno da prekomjerna konzumacija hrane bogate određenim solima ili premalo konzumiranje vode može dovesti do stvaranja kamenaca. No, to su samo neki od faktora. Postoji genetska sklonost stvaranju prekomjerne količine urata, soli mokraćne kiseline, što uzrokuje bubrežne kamence ili bolnu upalu zglobova, poznatu pod imenom giht. Dugotrajno ležanje u krevetu, na koje su osuđeni pojedini bolesnici, dovodi do mobilizacije kalcija iz njihovih kostiju. Prekomjerne količine kalcija u krvi izlučuju se bubrezima uz mogućnost stvaranja kamenaca. Slično se događa i astronautima kod dugotrajnog boravka u bestežinskom stanju. Kosti koje više nisu opterećene počinju otpuštati kalcij. Relativni manjak vode u organizmu ne mora uvijek biti posljedica njezina malog unosa, nego i prekomjernog gubitka vode kod nekih crijevnih bolesti ili operacija.

Tko je u rizičnoj skupini

Učestalost kamenaca u globalnoj populaciji ovisi o regiji i iznosi od 10 do 30 na 100.000 stanovnika. Najčešći tip kamenaca građen je od kalcijeva oksalata monohidrata. Njihova zastupljenost pada s dobi (63% tinejdžeri, 40% stariji). Nešto su češći kod muškaraca (58%). S druge strane sa starijom dobi raste učestalost uratnih kamenaca (3,5% tinejdžeri, 41% stariji). Najrjeđi su cistinski kamenci uzrokovani genetičkim poremećajem.

Kopirati
Drag cursor here to close