Covid kod malenih

Mostar: Nema porasta covid pozitivne djece, u SKB hospitalizirana beba

U Sveučilišnoj Kliničkoj bolnici Mostar je od početka pandemije hospitalizirano dvadesetak pacijenata a trenutno je, kako su potvrdili za Bljesak, hospitalizirano jedno nedonošče.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 11. 2021. u 13:50 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je u našoj zemlji, od početka pandemije, sve više djece kod koje je potvrđen koronavirus, naročito školskog i predškolskog uzrasta, to nije slučaj, kako nam govore, u Domu zdravlja Mostar.

Naime, kako su za Bljesak.info potvrdili, frekvencija covid pozitivne djece se otprilike održava u nekom standardnom kontinuitetu, bez velikih oscilacija.

''Velika većina te djece su vezana uz obiteljske anamneze gdje su obično pozitivni roditelji ili članovi uže obitelji. Ono što je važno naglasiti kako se uglavnom manifestiraju blaže kliničke slike bez komplikacija'', govori za Bljesak.info dr. Ljilja Vukoja, voditeljica Službe za zaštitu djece i dojenčadi Doma zdravlja Mostar.

Covid pozitivna beba

U Sveučilišnoj Kliničkoj bolnici Mostar je od početka pandemije hospitalizirano dvadesetak pacijenata a trenutno je, kako su potvrdili za Bljesak, hospitalizirano jedno nedonošče.

''Od početka pandemije u Covid odjelu Klinike za dječje bolesti SKB Mostar bilo je hospitalizirano dvadesetak pacijenata. Trenutno je hospitalizirano jedno nedonošče pozitivno na COVID-19, kojemu je i majka Covid pozitivna. Dijete je prijevremeno rođeno u 30. tjednu trudnoće'', rekli su za Bljesak.info iz Odjela za odnose s javnošću mostarske bolnice.

U BiH 22 tisuće djece i mladih

Naime, od početka pandemije u Bosni i Hercegovini je zaraženo gotovo 22 tisuće djece i mladih do 20 godina starosti, od čega je šestero preminulo. Iako su kliničke slike blaže nego kod odraslih, epidemiolozi savjetuju oprez i pridržavanje mjera.

Podaci entitetskih instituta za zdravstvo pokazuju da je u Federaciji BiH koronavirus potvrđen kod 15.713 djece i mladih do 20 godina, a u Republici Srpskoj kod 6.280 do 19 godina. Petoro u Federaciji BiH i jedno u Republici Srpskoj je preminulo.

Epidemiolozi ističu da je broj oboljelih mnogo veći i apeliraju na roditelje da ne šalju u školu djecu sa simptomima. Dobra vijest je da se djeca brzo oporavljaju od simptoma, a problematično je što šire virus na odrasle članove obitelji, kod kojih se razvijaju srednje teške i teške kliničke slike.

Kopirati
Drag cursor here to close