Gdje s njim?

Mostar: Što kada ljubimac ugine?

Lifestyle / Zdravlje | 29. 09. 2017. u 17:00 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pas mi je vrlo star i jako je loše, nažalost neće još dugo. Užasno mi je teško razmišljati o tom danu, ali moram, i što s psom kad umre'', zapitala se naša čitateljica, koja nam se javila jer sama ne zna postoji li u našem gradu 'groblje' za ljubimce, te gdje će 'legalno' odložiti posmrtne ostatke svog psa.

''Groblje za pse, mačke ili bilo koje ljubimce možda zvuči smiješno, ali čovjek se jako veže za kućnog ljubimca. Ja sam jedan od likova koji nikada nije htio psa u kući igrom slučaja sam ga dobila i sada jednostavno ne mogu zamisliti dan bez njega. Ta sreća i mahanje repićem kada stignem s posla su nevjerojatni, ne možeš ne voljeti to biće. Ljudi koji nisu imali psa to ne mogu znati,možda će se i smijati, ali pas postaje kao član obitelji. I sada kada umre, nikako ne mogu zamisliti da ga samo bace na deponiju, ili da ga otkopaju i razderu druge životinje… Morala sam ovu temu podijeliti s vama, jer ne znam kako 'dostojno pokopati' svog ljubimca'', piše nam čitateljica.

Prijaviti uginuće ljubimca

Inače, vlasnici Mostaru po zakonu dužni uginuće svog ljubimca prijaviti nadležnoj veterinarskoj ustanovi .

''Odlukom o komunalnom redu (Sl. glasnik Grada Mostara „6/08 ) držatelj psa je dužan prijaviti nabavu odnosno uginuće ili otuđenje psa u roku od 15 dana od dana nabave, uginuća ili otuđenja , veterinarskoj stanici'', rečeno je za Bljesak.info iz službe za komunalne i inspekcijske poslove grada Mostara.

Iz spomenute službe naveli su da građani uginulu životinju mogu odložiti na deponiju J.P. Deponiju Mostar.

Uobičajena praksa

Inače u Mostaru ne postoji groblje za kućne ljubimce, a veterinari većinom savjetuju da vlasnici nazovu 'Komunalno' i njihove nadležne službe ili da ljubimca stave u kutiju i zakopaju duboko u zemlju, ukoliko imaju svoje zemljište.

Zakopavanje životinja nije dozvoljeno na javnim površinama.

Na forumima i specijaliziranim portalima smo pronašli nekoliko savjeta za dostojanstveno i sigurno ukopavanje kućnih ljubimaca. Vlasnici koji su imali kućne ljubimce većinom savjetuju da se pas, mačka ili drugi ljubimac stave u kutiju i vreću, a gotovo svi su kućnog ljubimca odnijeli i zakopali na okolna brda ili na vlastitom zemljištu.

Svakako izbjegavajte zakopavanje blizu bilo kakvog izvora tekuće vode ili na području sklonom poplavljivanju.

Manje životinje, poput riba ili hrčaka, možete jednostavno pokopati ukoliko imate okućnicu ili vrt.

Ako se odlučite na kopanje ljubimca, budite sigurni da znate što radite i pazite na moguće žice od struje. Zamotajte tijelo životinje u plastičnu vreću, stavite ju u kutiju i zakopajte što je moguće dublje. Nakon što završite, obilježite i zaštitite mjesto pokopa od tako što ćete iznad mjesta posaditi stablo ili grm.

Kako s uginulom životinjom?

Prvo i najvažnije pravilo jest da, ukoliko iz bilo kojeg razloga morate dirati mrtvu životinju, to činite noseći rukavice na rukama. Manje životinje, poput ptica koje uginu na vašem trijemu ili balkonu možete pokupiti i lopaticom te ih staviti u plastičnu vreću.

Ukoliko na cesti primijetite mrtvu životinju koju je pogazilo drugo vozilo, najbolje je da ju uopće ne dirate, već da nazovete lokalnu kafilerijsku službu koja je dužna maknuti životinju s ceste.

 

Kopirati
Drag cursor here to close