Mora se platiti

Mostar: Na Hitnu idite samo ako ste hitan slučaj

Opančar objašnjava da više od 80 posto slučajeva koji završavaju na službu za hitne pomoći nisu hitni te na ovaj način, naplaćivanjem, nastoje rasteretiti službu za hitne slučajeve.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 02. 2020. u 14:29 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sezona je gripe i mnogi pacijenti s povišenom temperaturom više od tri dana, prema preporukama liječnika, dužni su javiti se u ambulantu obiteljske medicine. Ali što ako je vikend i ambulanta ne radi?

Portalu Bljesak.info javio se čitatelj čija se supruga suočila sa sličnom situacijom.

''Supruga je od četvrtka imala visoku temperaturu, iznad 39, ali onda se pojavio kašalj. Bila je subota popodne i odveo sam ju na Odjel Hitne pomoći Doma zdravlja Mostar da joj pregledaju pluća. Bilo nas je strah da nije upala'', govori.

Nplaćivanje pregleda

Objašnjava kako problem nastao kada mu je dežurna sestra rekla da će taj pregled morati platiti, bez obzira na to što ima premiju zdravstvenog osiguranja.

''Pokazala nam je neki papir na kojem stoji obavijest o toj odluci. Rekli su da se pregled naplaćuje jer nije bila hitan slučaj'', govori pitajući se kako su mogli procijeniti da se ne radi o hitnom slučaju jer, kaže, prije toga je nisu ni pregledali. '' Tražila je pregled i tu uslugu nije dobila'', kazao je.

No, iz Doma zdravlja objasnili da kod njih vikendom dežurna ambulanta obiteljske medicine radi do 13 sati i tu se pacijenti mogu javiti na pregled kada ne radi njihov liječnik obiteljske medicine.

''Vas liječnik obiteljske medicine kojemu inače idete, vikendom ne radi, ali možete tada u Domu zdravlja obaviti preglede u ovoj dežurnoj ambulanti. Iza toga vremena, vaš slučaj trebala bi preuzeti služba Hitne pomoći i pregledati vas bez plaćanja'', kazali su iz Doma zdravlja.

Iz Hitne službe Doma zdravlja Mostar potvrdili su nam navedeni slučaj objašnjavajući da sve preglede koji nisu hitni naplaćuju prema Pravilniku Zakona o zdravstvenom osiguranju. Na to su primorani jer su kažu, preopterećeni pregledima koji nisu hitni.

Svatko će biti pregledan

''Ne ostavljamo ljude tek tako bez pregleda. Nakon razgovora s pacijentom uzmemo kratku anamnezu i procijenimo je li za hitan slučaj ili ne. Ukoliko se radi o slučaju koji nije hitan savjetujemo pacijenta da se javi kod svog liječnika. Ukoliko pacijent inzistira na pregledu tada mu objasnimo da ćemo mu pregled naplatiti'', kazao je za Bljesak.info Boris Opančar, voditelj odjela Hitne službe.

Opančar objašnjava da više od 80 posto slučajeva koji završavaju na službu za hitne pomoći nisu hitni te na ovaj način, naplaćivanjem, nastoje rasteretiti službu za stvarno hitne slučajeve.

Napominje da nikome tko je hitan slučaj usluga neće biti naplaćena i bit će mu pružena sva potrebna medicinska pomoć.

''Nama je pacijent na prvom mjestu. Svako hitno stanje će biti pregledano. Nama dolaze ljudi s temperaturom i lakšim simptomima kao da smo mi obiteljski liječnici, a ne služba za hitne slučajeve. Neki koriste Hitnu službu da ne čekaju kod svoga liječnika'', objašnjava.

''Kad nam dođe pacijent s hitnim slučajem mi smo zadnji. Ne možemo ga vratiti ili uputiti na drugog liječnika, mi moramo intervenirati'', govori.

S obzirom da je Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a financijer zdravstvenih ustanova u ovoj županiji, pa tako i Hitne službe Doma zdravlja Mostar, zatražili smo i od njih objašnjenje može li liječnik na Hitnoj službi naplaćivati usluge pregleda pacijenata s premijom zdravstvene premije ZZO-a.

''Kada pacijent zahtjeva uslugu koja nema kategoriju hitnosti i ista se može pružiti kroz primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno kod izabranog liječnika, prije pružanja tražene usluge dužnost liječnika je pacijenta upozoriti kako ta usluga ne spada u hitna medicinska davanja i kako će istu, sukladno važećim propisima, pacijent morati platiti'', rekli su nam iz ZZO-a HNŽ.

Sve je, kako kažu iz ZZO-a, po zakonu. Ukoliko ste pod simptomima gripe, a vikend je, ili čekajte ponedjeljak pa svom obiteljskom liječniku ili ponesite novčanik pa na Hitnu službu. 

Kopirati
Drag cursor here to close