Potpis

Mostar: Domovi zdravlja prihvatili obvezu skrbi o braniteljima

Sporazum je potpisao resorni ministar Oliver Soldo koji je istaknuo značaj brige za branitelje, kako ovim sporazumom tako i ostalim aktivnostima koje Ministarstvo provodi.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 05. 2019. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpisan je Sporazum o provedbi Programa ciljanih zdravstvenih pregleda branitelja i Programa psihosocijalne pomoći i zaštite mentalnog zdravlja branitelja  između Ministarstva za primanja branitelja HNŽ i Domova zdravlja s područja županije te predstavnicima Centara za mentalno zdravlje koji djeluju pri Domu zdravlja Mostar i Domu zdravlja Mostar Stari grad.

Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a sljedećih dana raspisat će javni oglas kojim će pozvati sve branitelje da se prijave na ove projekte, a u suradnji s domovima zdravlja organizirat će skupine branitelja koji će dolaziti na dogovorene medicinske tretmane.

Resorni ministar Oliver Soldo je istaknuo da je resorno ministarstvo, kroz sustavno praćenje zdravstvenog stanja branitelja, uočilo trend porasta zdravstvenih problema, ali i značajan porast smrtnosti branitelja na području Županije, pa je stoga odlučilo organizirati preventivne zdravstvene preglede kako bi se u što ranijoj fazi otkrile bolesti.

''Očekujem da do kraja godine u svim županijskim općinama profunkcioniraju preventivni zdravstveni pregledi, a u narednih par godina da se razviju i centri za mentalno zdravlje i na sjeveru i jugu županije kako bi skrb o braniteljima bila potpuna'', dodao je ministar.

Ravnatelj Doma zdravlja Mostar Mario Kordić objasnio je proces kroz koji će korisnici prolaziti korisnici ovih usluga u budućnosti.

''Benefit za nas je na vrijeme prepoznati probleme mentalnog zdravlja i somatskih bolesti kako bi što prije reagirali te pacijente što prije uključili u liječenje. Tako bismo smanjili troškove koji bi mogli nastati kod nekih liječenja zapuštenih medicinskih kazusa'', rekao je Kordić. 

 Dr. Nada Bazina, koja je dio stručnoga tima za izradu programa preventivne zaštite mentalnoga zdravlja, složila se o nužnosti podizanja svijesti o važnosti zdravog življenja i praćenja rizičnih faktora oboljenja.

''Psihosocijalna pomoć koja će se pružati u centrima za mentalno zdravlje je najkompleksniji dio svega, ali mi smo potpuno kadrovski osposobljeni da pružimo takvu vrstu pomoći ovoj populaciji'',  rekla je dr. Bazina.

Podsjeća da su i dosada radili s braniteljima, ali ne organizirano kao što će to biti slučaj ubuduće.

Inače, Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a u ovoj proračunskoj godinu za doprinos u zdravstvu izdvojilo 100.000 maraka za preventivne zdravstvene preglede i 50.000 maraka za brigu o mentalnom zdravlju branitelja, navodi Fena. 

Također, Ministarstvo je za one branitelje koji nisu mogli biti osigurani po drugom osnovu, izdvojilo nešto više od 270.000 konvertibilnih maraka i osiguralo 2.252 korisnika.

Za medicinsku prevenciju i rehabilitaciju u prethodnoj godini utrošilo je oko 120.000 maraka. Na banjsko liječenje poslano je 180 korisnika, a za ortopedska i druga pomagala utrošeno je oko 40.000 maraka za trideset korisnika. Za jednokratno novčano liječenje izdvojena je oko 330.000 maraka, a takvu pomoć zatražilo je i dobilo 1.543 branitelja.

U tekućoj godini u županijskom proračunu uvećana su sredstva za sve spomenute stavke.

 

Kopirati
Drag cursor here to close