Naše malo nekome znači puno

“Moja kosa, tvoja kosa” za djecu oboljelu od karcinoma

Naše malo nekome znači puno.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 08. 2021. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na adresi Himze Polovine 21, u Sarajevu, nalazi se jedina vlasuljarska radionica čiji sudionici prave najhumaniju priču. Besplatne perike u protekle četiri godine koliko postoji projekt “Moja kosa, tvoja kosa” dobilo je više od 40 djece.

''Trenutno češljam kosu koju smo dobili od jedne male djevojčice, moj zadatak je da očistim kosu od svih malih dlaka tako da je pripremamo za nastanak same perike. Mi kao volonteri također radimo još sortiranje kose, sortiramo je po njenoj boji i dužini'', kaže Nejla Đikić volonterka i donatorka.

A kada naraste koliko je potrebno, Nejla će donirati i svoju kosu. Kako kaže, naše malo nekome znači puno.

''Prije dvije godine sam se suočila s dijagnozom maligne bolesti što je za mene bio šok, jer je to značilo gubitak kose. To sam teško podnijela, ali osmijeh na lice i vjeru da sve može biti bolje vratilo mi je Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka, jer sam dobila periku koju nosim i koja mi olakšava povratak u svakodnevicu'', rekla je trinaestogodišnja Ajla.

''Trenutno radim knifanje, to je dio kojim se radi tjeme perike, prvo imamo trese koje postavljamo na periku, nakon toga je knifanje s iglom. Treba otprilike od 10 do 15 dana da se jedna perika izradi, nije teško ali zahtijeva strpljenje'', kaže Senada Ablaković koja izrađuje perike.

Minimalna dužina donirane prirodne kose je 30 centimetara. Kosu je moguće donirati u frizerskom salonu, pošiljkom putem pošte ili osobno na adresu. Nakon informacija koje dobiju od medicinskog osoblja, psihologa i socijalnih radnika počinje izrada perike po narudžbi. Do sada je kosu doniralo više od osam tisuća donatora.

''Sedamdeset posto donatora su mala dječica, djevojčice. Dobivamo kosu i iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, iz cijelog Balkana. Pokušavamo preko ZZO, podnijeli smo inicijative da ove perike subvencionirane i uspjeli smo u USŽ, institucije vlasti prepoznaju i subvencioniraju barem dijelom izradu te perike'', kaže Fikret Kubat, direktor Udruženja “Srce za djecu”.

''Voljela bih da se u našoj sredini više priča o ovoj djeci, točnije herojima koji se iz dana u dan bore za svoj život. Moja velika želja je i da se što manje djece suočava s ovom opakom bolešću'', kaže 13godišnja Ajla.

Kopirati
Drag cursor here to close