Šta si ... ?

Misteriozna plućna bolest među tinejdžerima

Američke vlasti istražuju oko stotinu slučajeva misteriozne plućne bolesti za koju se vjeruje da je povezana s e-cigaretama.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 08. 2019. u 19:59 Piše: Jutarnji list

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američke vlasti istražuju oko stotinu slučajeva misteriozne plućne bolesti za koju se vjeruje da je povezana s e-cigaretama.

Slučajevi nepoznate bolesti zasad su otkriveni u 14 saveznih država, prenosi Washington Post.

Simptomi su zaduha, otežano disanje ili bol u prsima, ali i visoka temperatura, kašalj, povraćanje i proljev. Većina oboljelih su tinejdžeri i nešto stariji. Simptomi su im slični virusnoj ili bakterijskoj upali pluća. Većina ih je hospitalizirana, u teškom stanju, tako da su na intenzivnoj njezi. Dobivaju antibiotike i kisik, ali nekima je stanje tako teško da su morali biti priključeni na umjetna pluća.

Čini se da nije riječ ni o jednoj od do sada poznatih bolesti dišnih puteva. Liječnici zasad ne znaju hoće li se oboljeli moći u potpunosti oporaviti.

Ono što je dosad utvrđeno jest da je izbijanje bolesti najčešće povezano s pušenjem e-cigareta, koje se najčešće konzumiraju kao elektronska, ''zdravija'' zamjena za klasične cigarete. I da se najčešće javlja među mladima.

Svi su slučajevi povezani s udisanjem štetnih tvari: nikotina, proizvoda na bazi marihuane i raznih doma smućkanih mješavina za pušenje. Vlasti su izdale upozorenja zdravstvenim institucijama po čitavom SAD-u da im dojave ako uoče osobe sa sličnim simptomima.

Ovo nije prva takva zaraza povezana s e-cigaretama. Šef American Vaping Associationa Gregory Conley ističe da oko 10 milijuna ljudi u Sjedinjenim Državama koristi e-cigarete, bez značajnijih posljedica.

''Vjerojatnije je da su poteškoće s disanjem izazvala amaterska, ulična e-punjenja koja u sebi imaju THC, sastojak marihuane ili ilegalne droge, a ne nikotin'', smatra Conley.

Međutim, liječnici ne dijele njegovu samouvjerenost. E-cigarete prekratko su na tržištu da bi bilo jasno njihovo djelovanje na ljudsko zdravlje.

''Nismo imali takvu povijest s e-cigaretama da bismo mogli sa sigurnošću reći bilo kome, pa i tinejdžerima, da je to zdravo'', upozorava Emily Chapman, šefica zdravstvenog tima u udruzi Djeca Minnesote.

Milijuni Amerikanaca koriste e-cigarete u kojima se izmjenjiva punjenja zagrijavaju do razine na kojoj ispuštaju dim. Iako se smatraju manje štetnim, i one predstavljaju opasnost po zdravlje, ustvrdila je u siječnju američka Nacionalna akademija znanosti, inženjerstva i medicine.

I među mladima koji ne puše sve je više oboljelih od astme, piše Washington Post.

Problem je što premalo znamo o tome kako e-cigarete utječu na zdravlje, dok im prodaja raste zbog očekivanja da je riječ o neškodljivom proizvodu.

Kopirati
Drag cursor here to close