Mišja groznica

Avdić - Da nije bilo deratizacije, situacija u HNŽ-u bi bila gora

HNŽ nema velik broj oboljelih, zahvaljujući preventivnom djelovanju
Lifestyle / Zdravlje | 07. 07. 2021. u 11:41 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sustavnom deratizacijom koja je na području Hercegovačko-neretvanske županije rađena u svibnju, napravljen je dobar rezultat i sigurno je smanjena populacija glodara i pozitivno će utjecati na ovu godinu u kojoj ćemo sigurno imati problema s mišjom groznicom, rekao je za Bljesak.info dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije.

Širi zahvat

''Iz naše županije imamo dvije oboljele osobe jedna iz Mostara, jedna iz Čitluka, koja je poslana da se potvrdi, izgleda da će ova godina biti nezgodna. Imam informacije da postoje registrirani slučajevi mišje groznice u Livnu i Drvaru te da je veći broj oboljelih u Srednjobosanskom kantonu.
Definitivno ćemo imati problema s mišjom groznicom ove godine'', kaže nam Avdić.

Dodao je da je HNŽ srećom, uz sve probleme koje je imao s pandemijom COVID-19 virusa, uspio uraditi sustavnu deratizaciju, a po Avdićevim riječima, HNŽ je jedini koji ju je uradio.

Ovo je prvi put, nakon nekoliko godina, da se mišja groznica pojavi u našoj županiji, a Avdić kaže da je očigledno uzela malo širi zahvat.

Jedini uradili deratizaciju

''Mi smo preko Ministarstva zdravstva i Vlade HNŽ-a svake godine planirali i slali zahtjev da se deratizacija stavi u financijski plan i uradi dva puta godišnje. Mora se kontinuirano raditi da ima uspjeha, a po zakonskoj je proceduri da se dezinfekcija radi dva puta godišnje. Vlada i ministarstvo zdravstva su to uvažili  i mi uspješno dosta dugo radimo deratizacije u suradnji s domovima zdravlja na županiji'', kaže Avdić, dodajući da je deratizacija rađena u proljeće ove godine, a radit će se i na jesen, te je Zavod već nabavio sredstva.

''Mislim da se jedini možemo pohvaliti da smo prevenirali i da nemamo više slučajeva mišje groznice nego ovako pojedinačno, jer deratizacija je jedina sustavna preventivna mjera'', kaže dr. Avdić.

Građanima savjetuje da hranu i vodu koju konzumiraju drže zatvorenu, sklonjenu u frižideru i da ne bude dostupna glodarima koji dolaze na hranu.

Istaknuo je da trebamo biti oprezni na kupalištima.

Kupališta - potencijalna opasnost

''Kupališta koja nisu zaštićena i nisu predviđena mjesta za kupanje, mogu biti potencijalna opasnost jer tu vodi piju i miševi i preko vode se može prenijeti mišja groznica. Treba voditi računa i o prljavim rukama, tako da su sve to stvari o kojima ljudi trebaju razmišljati'', kazao je Avdić.

Kaže da su kupališta po Neretvi koja nije i baš najčišća, potencijalno opasna, no deratizacija je rađena po Neretvi, Radobolji i Buni gdje su uz korita bacani otrovi, da se populacija glodara svede na minimum, jer u potpunosti ih uništiti je nemoguće.

Inače, procjena je kaže Avdić, ako je jedan glodar viđen vani, tisuće ih je u podzemlju.
''Mi radimo takvu procjenu, na jedno područje stavimo klopke i znamo koliko glodara uhvatimo na jednom području u jednom periodu, znamo kolika je infestacija glodarima. Ove godine nije bila velika, ali ove godine glodari očigledno između sebe nešto prenose, za razliku od prijašnjih godina gdje nismo imali taj problem'', kazao je Avdić.

Posebno je istaknuo da će u gradu će biti manje mogućnosti zaraze, ali u šumama na izletima u prirodi i uz rijeke, opasnost je puno veća.

Kopirati
Drag cursor here to close