Rak jajnika

Međunarodni dan svjesnosti o raku jajnika - Pssst..osluškuj svoje tijelo

Lifestyle / Zdravlje | 08. 05. 2013. u 09:23 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove godine se prvi put u svijetu 08. svibanj obilježava kao Međunarodni dan svjesnosti o raku jajnika. Na ovaj dan, Udruženja oboljelih od malignih oboljenja udružit će se u nastojanju da educiraju društvene zajednice o karcinomu jajnika i simptomima ove bolesti.

Obilježavanje ovog dana pruža ženama oboljelim od karcinoma jajnika, njihovim obiteljima i prijateljima podršku i osjećaj međunarodne solidarnosti u borbi protiv ove podmukle bolesti. Misija obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana svjesnosti o raku jajnika: 'Pssst...osluškuj svoje tijelo!', je podizanje svijesti i edukacija o ranim simptomima i znakovima koji upućuju na rak jajnika sa ciljem poticanja žena da reagiraju na vrijeme kako bi se bolest otkrila u ranijoj fazi.

Ako se dijagnosticira i liječi na vrijeme, kada je rak ograničen na jajniku, petogodišnja stopa preživljenja je više od 90%. Nažalost, manje od 20% oboljelih otkrije bolest u ranoj fazi, zbog toga što su simptomi nespecifični i podsjećaju na simptome gastrintestinalnih smetnji zbog čega se dugo zanemaruju. Još jedan uzrok kasnom dijagnosticiranju bolesti je nepostojanje programa ranog otkrivanja bolesti (screening). Upravo zbog toga je iznimno važno da žene moraju poznavati suptilne simptome i osluškivati vlastito tijelo.

Ovaj dan u Bosni i Hercegovini, u sklopu svoje 14 obljetnice, obilježiti će Udruženje građanki 'Renesansa' koje će ovom prilikom u suradnji sa Udruženjem onkologa BiH inicirati aktivnosti na podizanju svijesti o raku jajnika, kroz različite edukativne sadržaje i materijale.

Rak jajnika se godišnje dijagnosticira u gotovo četvrt milijuna žena diljem svijeta, te je odgovoran za 140.000 smrtnih slučajeva svake godine. Ovo oboljenje ima najnižu stopu preživljenja od svih ginekoloških maligniteta. Za ovu zloćudnu bolest su karakteristični nespecifični simptomi koji se teško prepoznaju što ima za posljedicu postavljanje dijagnoze u kasnijem stadiju oboljenja.

Žene s rakom jajnika će najvjerojatnije učestalo imati jedan ili više od dolje navedenih simptoma:
• Povećana veličina trbuha - uporna nadutost (ne nadutost koja se pojavljuje i nestaje).
• Teškoće pri ishrani - osjećaj sitosti.
• Bolovi ili bol u zdjelici.
• Osjećaj potrebe za mokrenjem HITNO ili često.

Mogu se pojaviti i drugi simptomi, uključujući promjene u radu crijeva, abnormalno vaginalno krvarenje, umor i neočekivani gubitak tjelesne težine ili debljanje (u ovom slučaju oko trbuha). Drugi simptomi raka jajnika mogu uključivati: zamaranje, želučani problemi ili žgaravica, bol u leđima, bol tijekom seksualnog odnosa, zatvor, promjene u menstrualnom ciklusu.

Ukoliko žena ima jedan ili više gore navedenih simptoma tijekom većeg dijela dana, u periodu od tri tjedna, treba se obratiti svom liječniku koji će obaviti ginekološki i rektalni pregled, transvaginalni ultrazvučni pregled i pretrage krvi na tumorski marker CA-125.

5 činjenica koje bi svatko trebao znati o raku jajnika:
Sve žene mogu oboljeti od raka jajnika.
Svijest o ranim znakovima upozorenja bolesti može spasiti život.
Dijagnoza u ranoj fazi znatno poboljšava šanse za preživljavanje.
Rak jajnika često se dijagnosticira u kasnoj fazi.
Rak jajnika se NE MOŽE otkriti PAPA testom, navedeno je iz Udruženja onkologa u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close