Kampanja

''Može se dogoditi svakome'' - pročitajte što sve utječe na vaše mentalno zdravlje

Međunarodni dan mentalnog zdravlja obilježava se kampanjom ''Može se dogoditi svakome''
Lifestyle / Zdravlje | 10. 10. 2022. u 14:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni dan mentalnog zdravlja svake godine obilježava se 10. listopada i to je još jedna prigoda da naglasimo njegov značaj u svakodnevnom životu.

Caritas Bosne i Hercegovine zajedno s partnerskim organizacijama, u okviru regionalnog projekta SOCIETIES 2 kojeg financira Europska unija, realizira kampanju pod nazivom "Može se dogoditi svakome“ koja ima za cilj podići svijest javnosti o značaju mentalnog zdravlja.

Ove godine naglasak je stavljen na praktične savjete koji mogu pomoći svakom pojedincu u očuvanju mentalnog zdravlja, poput boravka u prirodi, slušanje glazbe, vožnje biciklom, pravile uporabe lijekova i mirnog sna. Za razliku od ljudi, mentalne smetnje ne diskriminira, ne bira spol, uzrast, zanimanje, razinu inteligencije ili obrazovanja... Nitko nije imun! Može se dogoditi svakome!

Kampanja je jedna od aktivnosti projekta ''SOCIETIES 2'' kojeg financira Europska unija, a realizira se u 5 IPA zemalja: Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Albanija i Crna Gora. Projekt provodi alijansa od 12 nevladinih organizacija, a u Bosni i Hercegovini za projekt su zaduženi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s Udrugom roditelja i djece s posebnim potrebama ''Vedri osmijeh'' iz Mostara. Projekt ima za cilj ojačati organizacije civilnog društva koje rade s osobama s invaliditetom.

Kampanja je organizirana u virtualnom okruženju putem društvenih mreža i web stranica. Različite ilustracije na zanimljiv način prenose poruku o važnosti mentalnog zdravlja.

Prenosimo vam savjete:

Koristite li sedative i koliko često

Savjet stručnjaka - Uzimanje lijekova za smirenje (benzodiazepin) stvara ovisnost. Ako koristite lijekove za smirenje, posavjetujte se sa svojim liječnikom o odgovornoj upotrebi ovih lijekova, kao i o mogućnosti prestanka uzimanja. Ako ih koristite duže vrijeme, NEMOJTE NAGLO PRESTATI, jer može doći do apstinencijske krize, te je POTREBAN NADZOR LIJEČNIKA!

Naziv lijeka na kutiji može se razlikovati od naziva farmakološke tvari. Pitajte svog liječnika pripada li lijek koji koristite skupini benzodiazepina.

Caritas, zajedno s partnerima na regionalnom projektu SOCIETIES 2, kojeg financira EU, provodi kampanju podizanja svijesti o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i poštivanja dostojanstva osoba s mentalnim smetnjama.

  / Može se dogoditi svakome

Higijena spavanja

Jednu trećinu svog života provedemo spavajući, a u ranom djetinjstvu našem tijelu treba san gotovo dvije trećine dnevnog vremena. Mlađe odrasle osobe spavaju u prosjeku oko 8 sati dnevno, a s godinama potreba za snom opada.

Individualne varijacije postoje u svemu, uključujući i potrebu za snom.

KREVET SE KORISTI ZA SPAVANJE: Ne treba gledati televiziju, jesti ili se svađati, voditi duge razgovore ili razgovore na povišenim tonovima, svađati se iz kreveta.

IZBJEGAVAJTE SPAVANJE TIJEKOM DANA: Svi koji teško zaspu trebali bi potpuno prestati spavati tijekom dana.

SPAVANJE ZAHTIJEVA TAMU I TIŠINU: Kao pomoć preporuča se korištenje čepića za uši, sjenila za prozore i odgovarajućeg grijanja/hlađenja (klimatizacija).

USTAJETE LI NOĆU, IZBJEGAVAJTE PALJENJE JAKIH SVJETLA: Koristite noćnu lampu, itd.

IZBJEGAVAJTE KOFEIN BAREM 4-6 SATI PRIJE SPAVANJA: Kofein (kava, jaki čajevi – indijski, zeleni, crni, coca-cola) i nikotin potiču budnost pa ih ne treba koristiti prije spavanja. Mnogi ljudi ne mogu spavati ako piju kavu ili jake čajeve popodne i navečer.

IZBJEGAVAJTE ALKOHOL PRIJE SPAVANJA: Alkohol opušta, ali samo u početku. Tijekom sna se razgrađuje i izlučuje iz organizma, što često uzrokuje buđenje, noćne more i znojenje.

Tjelovježba – aerobik, traka za trčanje i druge vježbe koje se rade kod kuće neke ljude opuštaju, no ima i onih koje ove aktivnosti razbude. Trebali bi raditi vježbe ranije tijekom dana.

Vrijeme u prirodi pozitivno utječe

Istraživači sa Sveučilišta Aarhus u Danskoj su otkrili da su djeca koja odrastaju u okruženju sa zelenim površinama 55% manje podložna riziku od problema s mentalnim zdravljem tijekom života. Koristili su satelitske podatke od 1985. do 2013., mapirajući blizinu zelenih površina u odnosu na 943.027 stanovnika Danske, od rođenja do 10. godine. Provodite što više vremena u prirodi i zelenilu! Mislite na svoje mentalno zdravlje i zdravlje svoje djece.

  / Može se dogoditi svakome

Glazba ima pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje 

Brojna istraživanja potvrđuju utjecaj glazbe na ljudsko zdravlje, posebice na mentalno zdravlje. Glazbena terapija, kao posebna grana medicine, postaje sve prihvaćenija i popularnija u cijelom svijetu.

Stručnjaci tvrde da slušanje primjerene glazbe pozitivno utječe na naše mentalno zdravlje i aktivira centre u mozgu vezane uz emocije, koncentraciju, kreativnost i pamćenje te da glazba može ublažiti depresiju i anksioznost. Međutim, različita glazba može u nama probuditi različite emocije i utjecaj glazbe na naše mentalno zdravlje uvelike ovisi o vrsti glazbe koju slušamo. Stoga taj utjecaj može biti i negativan. Kako glazba utječe na vas? Kakva je glazba dobra za vaše mentalno zdravlje?

  / Može se dogoditi svakome

Vožnja biciklom pozitivno utječe na vas

Tjelesna aktivnost povezana je s poboljšanim mentalnim zdravljem prvenstveno zbog otpuštanja hormona endorfina i dopamina tijekom i nakon aktivnosti. Prema studiji objavljenoj u Lancetu, vožnja bicikla zapravo pruža neku vrstu zaštite mentalnog zdravlja. Istraživanja su pokazala da osobe koje voze bicikl imaju značajno manji broj „loših dana“ u mjesecu, kao i da su osobe koje su dolazile na posao biciklom postigle puno bolju koncentraciju i razinu zadovoljstva u odnosu na one koji su dolazili na posao autom.

  / Može se dogoditi svakome

 

Kopirati
Drag cursor here to close