Mladi pazite se

Pušenje marihuane dvaput opasnije od cigareta

U usporedbi s duhanom, pušenje marihuane uzrokuje pet puta veće oštećenje kapaciteta prijenosa kisika u krvi, pokazuje novo istraživanje
Lifestyle / Zdravlje | 05. 11. 2020. u 06:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U usporedbi s duhanom, pušenje marihuane uzrokuje pet puta veće oštećenje kapaciteta prijenosa kisika u krvi, pokazuje novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Cardiology, koje je s kolegama proveo bostonski liječnik Muthiah Vaduganathan.

U toj novoj studiji napravljen je pregled koji govori da pušenje bilo koje supstance, uključujući i marihuanu, ozbiljno šteti srcu, plućima i krvnim žilama.

To je u suprotnosti s danas često raširenim urbanim mitom da je "bolje pušiti marihuanu nego duhan".

O novom istraživanju, ali i marihuani općenito, novinari Jutarnjeg lista razgovarali su s psihijatrom Ivanom Ćelićem, pročelnikom Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče.

''Ono što vrijedi istaknuti iz novog istraživanja jest činjenica da je kod osoba mlađih od 50 godina koje su imale srčani udar 'pušenje marihuane utvrđeno kao jedan od češćih rizičnih čimbenika'. Zato pri uzimanju anamneze treba postaviti pitanje i o konzumaciji marihuane'', objašnjava doktor Ćelić.

Budući da je u svijetu i Europi trend dekriminalizacija marihuane, a sve su jači i pokreti za njezinu legalizaciju, novinari su pitali psihijatra smatra li da to doprinosi stvaranju dojma da marihuana gotovo pa uopće nije štetna.

Razgovor s dr. Ćelićem možete u cijelosti pročitati na stranicama Jutarnjeg lista

Kopirati
Drag cursor here to close