Epidemijski repovi

Mandić: Mjere zaštite od koronavirusa nisu prestale važiti

Na jučerašnjem radnom sastanku Kriznog stožera FBiH s županijskim stožerima, dogovoreno je da sukladno epidemiološkoj situaciji, stanje na terenu prate županijski krizni stožeri i poduzimaju mjere.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 06. 2020. u 14:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera


U Federaciji Bosne i Hercegovine jeste proglašen prestanak stanja nesreće, ali ne i prestanak mjera kojih se i dalje treba pridržavati u zaštiti od koronavirusa - redovnog pranja ruku, provjetravanja prostorija, potrebne socijalne distance, nošenja zaštitnih maski u zatvorenom ili na otvorenim površinama gdje nije moguć dovoljan fizički razmak.

To je za Fenu izjavio federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić nakon što je u FBiH, nakon dužeg povoljnog perioda, registriran skok broja novozaraženih osoba koronavirusom, posebno u Sarajevu.

Trenutna epidemološka situacija u FBiH je pod kontrolom te se redovno prati, a ukoliko bude trebalo, mogu opet uslijediti restrikcijske mjere, u skladu sa stanjem na terenu.

"Ovo je za očekivati, da se pojavljuju 'epidemijski repovi'", rekao je ministar Mandić pvodom novonastalog stanja i dodao da su se ljudi opustili s prestankom nesreće, mada nisu prestale da važe i navedene mjere.

Dosadašnji dobri rezultati u sprečavanju širenja zaraze nisu bili plod slučajnosti niti sreće, naglašava ministar, već pravovremeno poduzetih mjera te ozbiljnog rada epidemiologa i zdravstvenih radnika u borbi s pandemijom.

Situacija nameće da i dalje treba poštivati mjere, ponovio je Mandić, jer je virus i dalje među nama, pa nekad i mala nepažnja može dovesti do pogoršanja.

Na pitanje da li se u ovoj fazi epidemije može eventualno govoriti o manjoj agresivnosti virusa korona, Mandić odgovara da je još rano za takve zaključke koji su, inače, stvar znanstvenog praćenja.

Na jučerašnjem radnom sastanku Kriznog stožera FBiH s županijskim stožerima, dogovoreno je da sukladno epidemiološkoj situaciji, stanje na terenu pratežupanijski krizni stožeri i poduzimaju mjere.

Kopirati
Drag cursor here to close