Josipa Njavro

Logopedica iz Neuma upozorava roditelje: Nemojte izlagati djecu ekranu do 2 godine- nikako!

Kazala je kako nema određene dobi u kojoj bi dijete trebao pregledati logoped. Ističe pravo je vrijeme uvijek.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 03. 2023. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Neum.online / Josipa Njavro

Logopedski ured u sklopu Doma zdravlja Neum s radom je počeo prošle godine, a utretman je trenutno aktivno uključeno 35 djece u dobi 5 do 6 godina, no logopedica Josipa Njavro smatra da trenutni broj djece ne odgovara stvarnim potrebama.

''S obzirom na broj vrtićke i školske djece, mislim da trenutno stanje nije realan pokazatelj. Iz razgovora s odgajateljicama i učiteljicama, može se zaključiti da su potrebe puno veće i da je potrebno raditi na osvještavanju i informiranju roditelja o logopedskoj djelatnosti, te normama urednog razvoja djece'', kazala je u razgovoru za portal neum.online.

Kazala je kako nema određene dobi u kojoj bi dijete trebao pregledati logoped. Ističe pravo je vrijeme uvijek.

''Razlog je činjenica da nijedan stručnjak ne zna vašu anamnezu, djetetovo okruženje, obiteljsko funkcioniranje te objektivno stanje djeteta ukoliko niste došli na pregled. Zbog toga je jako važno da roditelj poznaje norme urednog razvoja, pa će tako primijetiti i odstupanja. Roditelji najbolje poznaju svoje dijete i vjerujem da primijete i najmanje promjene. U svim situacijama sumnje, nemojte dvojiti. Obratite se stručnjaku i provjerite svoje sumnje. To je uvijek najbrže i najbolje rješenje'', kazala je.

Ističe, kapaciteti za pregled kod logopeda su trenutno potpuno popunjeni, ali za sada nema liste čekanja. Svi koji se jave za prvi pregled, na njega neće dugo čekati.

Naglašava, roditelji su ključan suradnik u radu logopeda i djeteta i po uputama mogu puno toga napraviti. Poslala je i posebnu poruku svim roditeljima, a to je: Nemojte izlagati djecu ekranu do 2 godine- nikako!

Cijeli razgovor s logopedicom Josipom Njavro možete pročitati na portalu neum.online.

Kopirati
Drag cursor here to close