Je li zdravlje na prvom mjestu

Lista lijekova: Vlada HNŽ-a tvrdi da štiti domaće  

Pliva tvrdi da su vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u podređen položaj dovele određene farmaceutske kompanije.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 10. 2021. u 09:39 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko neretvanske županije u izjavi za Bljesak.info negirala je nedavne tvrdnje predsjednika uprave Plive Mihaela Furjana da je kreiranjem nove liste lijekova i skidanjem više desetaka Plivinih lijekova i lijekova drugih farmaceutskih kompanija iz EU ''ugrozila liječenje i zdravlje pacijenata''.

Naime, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije nedavno je odobrila novu listu lijekova koji se izdaju na recept, a na kojoj je u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 60 Plivinih lijekova, ostalo samo 14. zbog ovakve odluke reagirao je predsjednik Uprave hrvatske farmaceutske kompanije nazvavši tu odluku protuzakonitom.

''Neugodno smo iznenađeni Odlukom o izmjeni i dopuni odluke o utvrđivanju liste lijekova, koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ kojom je Vlada Hercegovačko - neretvanske županije protuzakonito izbacila s pozitivne liste lijekova veliki broj proizvođača s teritorija Europske unije te tako onemogućila pacijentima da nastave koristiti propisanu terapiju bez plaćanja, čime se ugrožava kvaliteta liječenja i njihovo zdravlje”, kazao je Furjan u izjavi za Hercegovina.info.

Kazao je kako su na ovaj način vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u podređen položaj dovele određene farmaceutske kompanije.

"Odluka kojom nadležne institucije narušavaju tržišna načela poslovanja i diskriminiraju slobodu prometa roba i usluga još više čudi kada se u obzir uzme dugogodišnja suradnja zdravstvenih sustava RH i Federacije BiH", pojasnio je navodeći kako Hrvatska stalno pomaže zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH.

No, iz Vlade tvrde kako je pozitivna lista lijekova HNŽ revidirana sukladno Odluci o izmjeni i dopuni odluke o utvrđivanju liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ prema kojoj se na Pozitivnoj listi lijekova nalaze obvezno domaći proizvođači i originatori, a u slučaju da isti nisu zastupljeni, odnosno da je zastupljen samo jedan domaći proizvođač, odnosno originator uvrštavaju se inozemni proizvođači lijekova čime se osigurava kontinuiranost i dostupnost lijekovima koji su u svom generičkom obliku zastupljeni na listi lijekova.

''U tom smislu zadržani su domaći proizvođači (prema Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH to su trenutno Hemofarm, Bosnalijek, Farmavita, Zada, Amsal i NaturaPharm) i originatori, a tamo gdje nema tih ponuđača zadržani su i inozemni proizvođači. Svim osiguranim osobama dostupni su kvalitetni i provjereni lijekovi koji imaju rješenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH o registraciji lijeka i kontroli prve i svake naredne serije lijeka. Na Pozitivnu listu lijekova uvršteno je šest novih lijekova – generika a nijedan lijek-generik nije skinut s liste (izuzetak metil fenobarbiton - Phemiton na zahtjev proizvođača, jer se prestao proizvoditi), tako da nije ni na koji način ugrožena kvaliteta liječenja pacijenata'', kazali su iz Vlade HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close