UKC RS

Liječnici iz Covid-bolnice: Sustav je pred kolapsom

Lifestyle / Zdravlje | 12. 07. 2020. u 12:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladi liječnici iz Covid-bolnice Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) RS upozorili su danas da je sve više oboljelih od virusa korona, posebno mladih te da će zdravstveni sustav tog bh. entiteta kroz nekoliko dana biti preopterećen, ako građani ne budu poštovali preporučene mjere.

Ukazuju da su svi alarmi uključeni, jer se posljednjih dana u RS-u bilježe trocifreni brojevi zaraženih.

Foto: Fena / Liječnici UKC-a RS

Obolijevaju, kako su istakli ti mladi liječnici, osobe svih dobi, a zbog neodgovornog ponašanja, posebno masovnog okupljanja u zatvorenom prostoru, u bolnicu se primaju cijele obitelji.

''Mislim da smo ušli u crvenu zonu i svi su alarmi uključeni. S koronom se borimo već mjesecima. Mjere koje su uvedene u ožujku su dale rezultate, krajem svibnja i početkom lipnja smo imali pad novooboljelih, međutim u posljednjih desetak dana imamo porast i taj trocifreni broj pod hitno moramo da spustimo, jer prijeti nam kolaps kako zdravstvenog sustava, tako i financijskog i gospodarstva, rekao je dr. Vojo Paražina iz Klinike za plućne bolesti.

Apeli više, kako kaže, nisu dovoljni, već se građani moraju pridržavati propisanih mjera.

Specijalizantica infektologije Tanja Macanović-Kostić je na konferenciji za novinare rekla da je veliki broj pacijenata u toj bolnici teške kliničke slike.

''Znamo da je jako teško da se nose maske, ali mi ih nosimo od kraja listopada, kada su se pojavile prve naznake respiratorne infekcije. Obolijevaju osobe svih životnih dobi i jako je teško gledati čovjeka koji se guši i ne možete mu pomoći'', rekla je.

Osim nošenja maski, neophodna je, kaže, fizička distanca i redovno pranje ruku.

''Jedan odlazak u kafić nije vrijedan toga da se zarazite korona virusom. Gubili smo cijele obitelji, i sina i roditelje'', podsjetila je Macanović-Kostić.

I doktor medicine Klinike za unutrašnje bolesti Pavle Aranbašić je rekao da je sve više oboljelih mladih ljudi od koronavirusa.

''Javna okupljanja, posebno ne nošenje maski i ne držanje distance u kafićima, osnovni su razlog povećanog broja inficiranih pacijenata'', rekao je.

Potvrdio je da među zaraženim bila i jednomjesečna beba, a od početka pandemije oko 140 djece u RS-u je bilo pozitivno na COVID-19, na sreću uglavnom lakše kliničke slike, iako postoje podaci da se mogu razviti ozbiljni sindromi i kod male djece.

I dr. Marko Lugonja, koji je uključen u rad Covid-klinike UKC-a, upozorio je da je zdravstveni sustav u tom bh. entitetu veoma opterećen.

''Ako se virus nastavi širiti ovim tempom, nećemo biti u prilici da pružimo adekvatnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu svima kojima je potrebna'', naglasio je Lugonja.

Tijekom više od četiri mjeseca neprekidnog angažiranja u liječenju životno ugroženih pacijenata, ovi mladi ljekari UKC-a su s iskusnim kolegama vodili i još uvijek vode najteže bitke za ljudske živote.

Mladi liječnici UKC-a RS apeliraju na građane da se pridržavaju svih preporuka, da nose zaštitne maske u zatvorenim prostorijama, ali i otvorenim prostorima, da vrše redovnu dezinfekciju, te da smanje socijalne kontakte, kao i velike skupove kako ne bi došlo do ponovnog opterećenja zdravstvenog sustava i priliva velikog broja inficiranih.

 

Kopirati
Drag cursor here to close