Liječnici FBiH građanima: Kako se ponašati i što trebate raditi
U obrani zdravlja i života

Liječnici FBiH građanima: Kako se ponašati i što trebate raditi

Lifestyle / Zdravlje | 16. 03. 2020. u 08:31 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH uputio je priopćenje za javnost koje objavljujemo u cijelosti.

Povodom situacije koja je nastala zbog širenja infekcije novom vrstom corona virusa i nastanka bolesti Covid—19, osjećamo dužnost obratiti vam se u ime naših članova kako bi zajednički stali u obranu zdravlja i života svih naših građana, onako kako smo i do sada stali nebrojeno puta.

Mi, vaši doktori, tu smo za sve vas koji imate potrebu za liječničkim pregledom, ali isto tako apeliramo na sve da ne dozvolite da panika koja se polako uvlači među stanovništvo dovede do prevelikog broja nepotrebnih posjeta liječnicima.

Riječ je o virusu iz dobro poznate porodice Corona virusa i samo radikalan epidemiološki nadzor sa svim potrebnim mjerama može smanjiti broj zaraženih.

Upravo to, smanjen broj zaraženih na području Federacije, omogućit će da sve naše raspoložive kapacitete usmjerimo na najteže pacijente.

Doktori u Federaciji BiH, kao i ostatku države BiH, imaju znanje i iskustvo da se izbore sa ovom vrstom pandemije. Potrebno nam je vrijeme i oprema.

Pomozimo liječnicima

I jedno i drugo nam nedostaje, ali barem na vrijeme možemo doprinijeti sudjelovanjem svih nas u radikalnim epidemiološkim mjerama kojima ćemo rizik od zaraze smanjiti na minimum i time dobiti na vremenu.

Apeliramo na građane da savjet liječnika kada god je to moguće zatraže telefonom, da nepotrebno ne idu na preglede, da tako smanjimo gužve u čekaonicama i eventualni kontakt zdravih sa oboljelima, te širenje infekcija.

U slučaju ozbiljnijih stanja, tu smo za sve vas.

Upućujemo posebnu molbu za sve građane sa povišenom tjelesnom temperaturom i kašljem koji su se vratili u BiH u zadnjih 14 dana da se jave telefonom nadležnom liječniku ili na kontakt brojeve uvedene posebno za ovu situaciju, a koje možete pronaći na internetu za svaki kanton.

Ako se odlučite pozvati hitnu medicinsku pomoć naglasite im podatak o temperaturi i putovanju izvan BiH kako bi oni pokrenuli proceduru sigurnog zbrinjavanja.

Budite odgovorni kao pacijenti, jer time štitite sve ostale, pa i vas same.

U moru informacija koje svakodnevno dobivamo, građanima je teško odlučiti kojim informacijama vjerovati, zato posebno želimo naglasiti da naši epidemiolozi i infektolozi kroz krizne stožere daju istinite i za vas bitne informacije kojima možete vjerovati i po njima postupati.

Imamo educiran vrlo kvalitetan kadar kada su u pitanju epidemiolozi koji moraju voditi i upravljati ovom krizom, imamo infektologe, mikrobiologe, imunologe koji su potpuno sposobni da se uhvate u koštac sa aktuelnom pandemijom.

Na kraju, svi doktori su na raspolaganju za sve građane FBiH.

Obustavljeni su svi godišnji odmori, usavršavanja izvan BiH ili druge aktivnosti i praktično svi doktori FBiH su na svojim radnim mjestima.

Nadležne za nabavku opreme molimo da reagiraju odmah i da nabave dovoljno zaštitne opreme kako za uposlene u zdravstvu, tako i za naše pacijente.

Prije svega POTPUNA zaštitna oprema za doktore, ali i sve zdravstvene radnike. Situacija u kojoj virus ulazi u bolničke zdravstvene ustanove je najgori scenarij.

Svakako želimo izbjeći situaciju da se ionako desetkovan broj doktora ''izbaci" iz stroja tako što bi neko od liječnika bio zaražen i odstranjen sa posla sada kada je najpotrebniji građanima.

Planirajte unaprijed mogućnost epidemije i osigurajte dovoljno sredstava za rad u tome slučaju. Ne smijemo dozvoliti da manjak opreme doprinese širenju infekcije. Unaprijed planirajmo i to da će u slučaju epidemije porasti broj životno ugroženih pacijenata koji zahtijevaju posebnu brigu.

Napravimo zajedno na vrijeme reorganizaciju zdravstva, prilagodimo se trenutnoj situaciji kako opremom i osobljem, tako i prostorom.

Apeliramo na sve medije, ali i pojedince da prenose isključivo provjerene informacije, jer u suprotnom uzrokuju nezaustavljivo širenje panike među građanima.

Zajedno, mirno i staloženo možemo kontrolirati trenutnu situaciju i tako bolesnima osigurati kvalitetne i pravovremene usluge, a one zdrave kroz prevenciju sačuvati od infekcije.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH

Kopirati
Drag cursor here to close