Covid-19

Ima li liječenje krvnom plazmom šansu u BiH?

Liječenje krvnom plazmom započelo je i u Hrvatskoj, dok je u Srbiji ovaj pokušaj naišao na prepreku, jer je potrebno puno više onih koji su preboljeli koronavirus.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 09. 2020. u 09:09 Bljesak.info
Liječenje krvnom plazmom

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklih mjeseci u javnosti je plasirana priča o liječenju krvnom plazmom oboljelih pacijenata od covid-19. Ova inicijativa- prije nekoliko mjeseci došla je najprije od Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH. Sada se pojavljuju i nove inicijative za uspostavu ovakvog vida liječenja.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske- nedostaje oprema za ovakvo liječenje. Na odobrenje nadležnih za početak ovog procesa čeka i Zavod u Federaciji.

Liječenje krvnom plazmom oboljelih pacijenata ima šansu i u BiH. Ipak, prije nade oboljelim pacijentima, treba dati odgovore na pitanja kada plazmu dati pacijentu, u kojoj fazi bolesti, ali i nabaviti svu opremu. Iz Kliničkog centra UNSA o ovoj temi se ne mogu izjasniti prije ponedjeljka. Iz Opće bolnice prethodnih dana apel da se krvna plazma počne primjenjivati kao lijek. I to na dobrovoljnoj bazi onih pacijenata koji su preboljeli covid.

''Imamo kriterije kako se to uzima i morat ćemo da mjerimo titar tih antitijela, znači ljudi koji nemaju tih antitijela ili imaju ih u izrazito malom broju, onda ta plazma, s njom nećemo ulaziti u porces proizvodnje plazme kao lijeka, nego samo oni koji zadovoljavaju određeni titar i gdje smo sigurni da ta antitijela postoje'', kazao je Ednan Drljević, infektolog u JU Opća bolnica ''prim. dr. Abdulah Nakaš'' za BHRT.

To je treća metoda koja pomaže izlječenju i smanjenju simptoma bolesti, a ne konačnom lijeku, i to treba razgraničiti jasno je mišljenje stručnjaka. Uz postojeće terapije, ovo je logično rješenje, ali akademska zajednica je skeptična.

''Pa poznato je pravilo u imunologiji ako ne bude dovoljno antitijela kao imnunoglobulina, proteina oni opsoniziraju virus, nahvataju se na njega, ali
virus tada pošto ima nedovoljno antitijela još lakše ulazi u čelije imamo pojačavanje bolesti, znači još gore stanje, pošto se sve ovo daje kod hitnih stanja gdje je brzina upitanju nema se vremena standardizirati ni veličina plazme ni antitijela'', istaknuo je Jasenko Karamehić, imunolog.

U kojem smjeru će se ići i na koji način, odgovore će dati oni koji su zaduženi, prije svega Zavodi za transfuziju, ali nakon što na ovu priču pečat stave nadležna ministartstva.

''Zavod se priprema za prikupljanje plazme iz darovanih jedinica krvi. Svemu mora prethoditi odobrenje od nadležnog federalnog ministarstva zdravstva. Radi se o davateljima krvi koji moraju biti testirani na covid 19 i za sve nam je potreban i poseban aparat, tako da nadležno ministarstvo razmatra i nabavku tog aparata. Za sada mogu reći da smo oformili radnu grupu koja bi provodila potrebne aktivnosti i pripremili transfuzijski protokol'', poručeno je iz Zavoda FBiH.

Iz Ministarstva zdravstva FBiH kažu da je Zavod prije tri mjeseca dostavio projektnu dokumentaciju. Kako su kazali, u naredna dva tjedna očekuju da će održati sastanak sa predstavnicima Zavoda, u proširenom sastavu, kako bi se razgovaralo o ovoj temi. I u Republici Srpskoj slična situacija. Zavod za transfuzijsku medicinu uputio je zahtjev nadležnom ministarstvu za nabavku opreme. Kako nedostaje oprema kojom se radi separacija krvne plazme, tek se razmatra mogućnost liječenja na ovaj način. A potrebne su i analize.

''Ekspertni tim na razini RS koji priprema vodiče za liječenje samih pacijenata oboljelih virusom korona sigurno će uzeti i to u razmatranje , urađena je druga revizija tog vodiča i očekujemo naravno da u narednom periodu uradi dodatna revizija , da se unesu sve činjenice i informacije'', istaknuo je Branislav Zeljković, ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS

I dok je u BiH sve još u fazi dogovora, u SAD ovaj vid liječenja je u širokoj upotrebi. Liječenje krvnom plazmom započelo je i u Hrvatskoj, dok je u Srbiji ovaj pokušaj naišao na prepreku, jer je potrebno puno više onih koji su preboljeli koronavirus.

Kopirati
Drag cursor here to close