Slatki svijet

Krupan korak u zdravstevnoj zaštiti oboljelih od dijabetesa

Predsjednik Federacije je obećao da će se otkloniti sve nepravilnosti, koje su uočene u radu Komisije za ocjenu invalidnosti, a odnose se na djecu i mlade oboljele od dijabetesa.
Lifestyle / Zdravlje | 31. 10. 2017. u 10:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Foto:  Bljesak.info / Novim pravilnikom bi djeca do 18-te godine imala pravo na invalidninu

Osnovna misija Udruženja djece i mladih oboljelih od dijabetesa ''Slatki svijet'' iz Bugojna je da učini boljim status svojih članova, koji se u svakodnevnom životu susreću s mnogim poteškoćama.

S tim ciljem, uspješno su realizirane brojne aktivnosti, a predstavnici ovog udruženja razgovarali su i s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom od kojeg su dobili uvjeravanja da će se otkloniti sve nepravilnosti, koje su uočene u radu Komisije za ocjenu invalidnosti.

''Procjene su vršene po neujednačenim kriterijima, tako da su djeca dobivala ocjenu invalidnosti prve ili druge skupine, a bilo je i onih koji su se pred ovom komisijom morala pojaviti po tri puta do navršene petnaeste godine'', kazala je predsjednica Udruženja ''Slatki svijet'' Merima Idrizović.

Smatra kako je to bilo nepotrebno, jer se djeca dijabetičari po dobivanju dijagnoze vode kao osobe sa stopostotnim invaliditetom, te da je ''roditelje posebno tištila nepravilnost po kojoj je djeci do 15 godina bilo ukinuto to pravo''.

Nada se da će usvajanje novog pravilnika, po kojem bi djeca do 18-te godine imala pravo na invalidninu, doprinijeti da se prevaziđu sve dosadašnje manjkavosti i nejasnoće u procjeni invalidnosti djeca,  koja su oboljela od dijabetesa.

''Po otkrivanju dijagnoze do 12-te godine, dijete s dijabetesom bit će tretirano u prvoj kategoriji i imat će primanja do 380 KM, a poslije 12-te godine - u drugoj kategoriji, za koju su predviđena primanja od  240 KM, s tim da se smatra da će od šeste do 12-te godine dijete trebati proći određenu edukaciju, s ciljem da se osamostale da mogu voditi tu svoju bolest'', naglasila je.

Predsjednica Udruženja ''Slatki svijet'' ističe da je, osim u socijalnom smislu, učinjen krupan korak po pitanju zdravstvene zaštite oboljelih od dijabetesa.

''Zavod je riješio pitanje iglica, na način da su ljekarne dobile iznos od 20 KM kako bi mogle nabavljati iglice koje nama odgovaraju. Za razliku od ranije, kada smo bili prinuđeni na jednu, i to uglavnom nekvalitetnu iglicu, sada smo u prilici da biramo kvalitetu iglice, i jako smo zadovoljni ovakvim rješenjem'', istaknula je.

Dodaje da ovo udruženje očekuje odgovor u vezi zahtjeva za ugradnju pumpica, i ishod usuglašavanja nadležnog kantonalnog zavoda i resornog ministarstva o gorućem pitanju prava na trakice.

Na kraju kaže da će Udruženje ''Slatki svijet'' na prigodan način obilježiti 14. studeni - Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, kroz aktivnosti koje se planiraju realizirati u školama.

Cilj je rano otkrivanje bolesti i preventivno djelovanje na suzbijanju štetnih posljedica po život djece i mladih.

Kopirati
Drag cursor here to close