Zaboravljeni Covid

Kreću velike karantene u Kini

Šangajska financijska četvrt Pudong i obližnja područja bit će zatvorena od ponedjeljka do petka dok se bude provodilo masovno testiranje, priopćila je lokalna vlada.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 03. 2022. u 11:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je u ponedjeljak započela svoje najopsežnije karantene u posljednje dvije godine kako bi provela masovno testiranje i kontrolirala rastuću epidemiju u Šangaju dok stručnjaci ispituju ekonomski učinak nacionalne "nulte COVID-19 strategije".

Kineska financijska prijestolnica i najveći grad sa 26 milijuna ljudi, Šangaj je upravljao svojim manjim prošlim epidemijama ograničenim zatvaranjem stambenih naselja i radnih mjesta na kojima se virus širio. Međutim, zatvaranje u cijelom gradu koje će se provoditi u dvije faze bit će najopsežnije u Kini otkako je središnji grad Wuhan, gdje je virus prvi put otkriven krajem 2019., prvi uveo lockdown za svojih 11 milijuna ljudi na 76 dana početkom 2020. godine. Još milijuni više od tada su u izolaciji, prenosi Associated Press.

Šangajska financijska četvrt Pudong i obližnja područja bit će zatvorena od ponedjeljka do petka dok se bude provodilo masovno testiranje, priopćila je lokalna vlada. U drugoj fazi zatvaranja, veliko područje u središtu grada zapadno od rijeke Huangpu koja dijeli grad u petak će započeti vlastito petodnevno zatvaranje.

Stanovnici će morati ostati kod kuće, a isporuke će biti ostavljene na kontrolnim tačkama kako bi se osiguralo da nema kontakta s vanjskim svijetom. Uredi i sve kompanije koje se ne smatraju bitnim bit će zatvoreni, a javni prijevoz obustavljen.

Mnoge su zajednice u Šangaju već su bile zatvorene posljednjih sedam dana, njihovi stambeni kompleksi blokirani su plavim i žutim plastičnim barijerama, a stanovnici su morali podvrgnuti višestrukim testovima na COVID-19. Šangajski Disneyland tematski park je među kompanijama koje su ranije zatvorene. Proizvođač automobila Tesla također obustavlja proizvodnju u svojoj tvornici u Šangaju, javljaju mediji.

Kopirati
Drag cursor here to close