Imunizacija

Košarac: Dosta je neiskorištenog cjepiva u skladištima

''Treba pitati ministricu Gudeljević šta zna o tome“, kazao je .
Lifestyle / Zdravlje | 08. 07. 2021. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„Imamo statističke podatke koji ukazuju na činjenicu da imamo dosta neiskorištenog cjepiva u skladištima. Treba pitati ministricu Gudeljević šta zna o tome“, kazao je za BHRT ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac.

Košarac pojašnjava kako su u Vijeću ministara informirani o tome, te da su cjepiva u skladištima možda i zbog problema kampanje za imunizaciju.

Vijeće ministara je smatra Košarac imalo proaktivnu ulogu u vezi nabavke cjepiva, te da su na adekvatan način osigurana i uplaćena sredstva u Covax mehanizam.

„Problem je u Covax mehanizmu. Te špekulacije da Vijeće ministra nije odreagiralo na adekvatan način treba odbaciti. Isto tako treba reći da Vijeće ministara, odnosno predsjedavajući i ministrica Gudeljević vodili značajne aktivnosti s nadležnim entitetskim ministarstvima kada je u pitanju nabavka cjepiva. Sjetimo se samo koliko je sastanaka održano. I nije točno da je Vijeće ministara imao indolentan stav. Ja odbacujem te vrste špekulacija“, govori Košarac.

Inače, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je zaključak kojim zadužuje Vladu Federacije BiH da organizira i realizira kampanju ohrabrivanja i motiviranja građana da se cijepe.

Zaključak je predložio zastupnik Kluba DF-GS Hajrudin Žilić, a usvojen je jednoglasno. Žilić je naveo kako je takva kampanja potrebna budući da bi FBiH uskoro trebala dobiti oko milijun doza cjepiva, a evidentno je da postoji značajan broj građana koji ne žele primiti cjepivo.

Istaknuo je kako bi takva kampanja bila bolja opcija nego plaćanje građanima za cijepljenje, kao što je slučaj u nekim od zemalja u okruženju.

Kopirati
Drag cursor here to close