Postoji jedno pravilo

Koliko dugo nam treba trajati obrok da bismo izbjegli prejedanje?

Ako je vrijeme obroka kraće od 20 minuta, možemo da jedemo nakon točke sitosti i tada bi otkrili da smo nakon 20 minuta više nego siti.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 01. 2023. u 19:35 R.I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usredotočenost na dužinu obroka kao i na unos hranljivih supstanci odlična je strategija za postizanje sitosti i smanjenje prejedanja, a ujedno i dobar način da se osjećate dobro prije, tijekom i  nakon obroka.

Foto: www.eatthis.com / Blagdanska trpeza

Kako vrijeme pridnosi osjećaju sitosti? 

Važno je da razmišljate o tome što jedete, ali isto tako bi trebalo razmišljati i o tome koliko vremena provodite jedući.

Vrijeme koje potrošite dok jedete obrok može da doprinese i osjećaju sitosti, ali može i da pomogne u smanjenju prejedanja, prenosi N1.

Optimalni vremenski okvir za svaki obrok je 20 minuta

Ovaj 20-minutni okvir koristi vezu crijeva i mozga – dvosmjerni komunikacijski put koji koordinira apetit i sitost na osnovu hormona koji se proizvode kao odgovor na unos hrane.

Nekoliko hormona je odgovorno za osjećaj gladi i sitosti, ali glavna tri su grelin, kolecistokinin i leptin. Ovi hormoni nastaju u crijevima kao odgovor na odsustvo ili prisustvo hrane.

Kada je grelin visok, osjećamo se gladno. Kada su leptin i kolecistokinin visoki, osjećamo se sito i spremni smo da prestanemo da jedemo.

Tijekom obroka, signali sitosti kolecistokinin i leptin se proizvode kao odgovor na hranu i hranljive supstance koje ulaze u želudac, dok se grelin – hormon gladi – postupno potiskuje, piše Mind Body Green.

Kako ti hormoni fluktuiraju, oni signaliziraju mozgu da postoji optimalna količina hrane u crijevima. To pomaže u stvaranju osjećaja sitosti.

Hormoni ne funkconiraju kao prekidači za svjetlo 

Ova fluktuacija u hormonima smanjuje nagradu od hrane i isključuje signale za nastavak jedenja, što također pomaže u smanjenju prejedanja.

Ali poenta je da ti hormoni ne funkcioniraju kao prekidači za svjetlo, što znači da ne uključuju ili isključuju signale gladi odmah. Više su poput dugmeta koji postupno pojačava ili smanjuje signal tijekom određenog vremenskog perioda.

To znači da se, dok jedemo obrok, hormoni polako mijenjaju kako bi poručili mozgu da smo zadovoljni, ali taj proces zahtjeva vrijeme.

Točan vremenski okvir u kom će se dogoditi hormonalne promjene nije poznat, ali dijetetičari kažu da je dobro pravilo težiti da vrijeme obroka traje 20 minuta ili više.

Ovaj 20-minutni vremenski okvir za jelo osigurava da hormoni sitosti iz crijeva mogu efikasno da prenesu svoju poruku mozgu kako bi signalizirali sitost ili glad.

Ako je vrijeme obroka kraće od 20 minuta, možemo da jedemo nakon točke sitosti i tada bi otkrili da smo nakon 20 minuta više nego siti.

Foto: Cook at home  / I brokula može biti fina

Jedite proteine 

Alternativno, ako nakon 20 minuta ustanovite da ste još uvijek gladni, jedite dok ne budete zadovoljni.

Također, dokazano je da konzumiranje hrane koja je bogata proteinima podržava značajniju reakciju sitosti na obroke.

Pravilo od 20 minuta je jednostavno, i dobra je strategija za optimalno zdravlja crijeva i smanjenje probavnih smetnji nakon obroka.

Kopirati
Drag cursor here to close