UNicef

Kolera prijeti da se proširi iz Iraka na regiju

Lifestyle / Zdravlje | 06. 11. 2015. u 22:07 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Epidemija kolere, koja vlada u Iraku, proširila se na Kuvajt i Bahrein, a prijeti da poprimi regionalne razmjere jer se millijuni hodočasnika pripremaju da posjete tu zemlju'', upozorio je danas direktor Unicefa u Iraku.

Kolera, koja dovodi do smrti uslijed dehidratacije i otkazivanja bubrega, otkrivena je u rujnu, zapadno od Bagdada, a do sada je od nje oboljelo najmanje 2.200 osoba dok je šest umrlo, prenosi Tanjug.

''Unicef upozorava da se epidemija već proširila na regiju, a da se rizik od širenja može povećati zbog broja ljudi koji dolaze u Irak'', izjavio je direktor Unicefa Peter Hawkins.

Naime, milijuni šiitskih muslimana dolaze u Irak u prosincu na vjerski ritual Arbaen, kojim se obilježava kraj godišnjeg perioda žaljenja zbog smrti Huseina, unuka poslanika Muhameda.

Kako je istaknuo Hawkins, kolera se već pojavila u Bahreinu, Kuvajtu i Siriji.

Međutim, Unicef je kasnije priopćio da još nije potvrđen nijedan slučaj u Siriji jer organizacija nema pristup područjima koje kontrolira Islamska država.

Ta organizacija navodi i da je svaki peti potvrđen slučaj epidemije u Iraku dijete, kao i da je početak školske godine odgođen za mjesec dana u velikom dijelu zemlje.

Unicef dodaje da nastoji da poduzme sve mjere u borbi protiv kolere, među kojima je i osiguranje flaširane vode i instaliranje cisterni s vodom, ali da nedostaje dovoljno financijskih sredstava, kao i za većinu humanitarnih operacija u Iraku. 

Epidemija kolere može se pripisati velikom broju faktora, među kojima se ističu nizak vodostaj Eufrata, poplave koje su zagadile rijeku, plitki bunari sa zagađenom vodom, kao i rat protiv pripadnika Islamske države, koji kontroliraju veliki dio teritorije na sjeveru i zapadu Iraka.

Zbog sukoba sa džihadistima raseljeno je više od tri milijuna ljudi, od kojih mnogi žive u kampovima, gdje su povoljni uvjeti za širenje epidemije kolere jer, kako se navodi, samo jedan zalogaj zagađene hrane ili samo gutljaj vode su dovoljni da izazovu infekciju.

Kopirati
Drag cursor here to close