Hranjive tvari

Koje je povrće zdravije kuhano nego sirovo

Lifestyle / Zdravlje | 24. 06. 2016. u 12:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljubitelji sirove hrane možda će se opirati ideji da nešto može biti bolje kuhano, no termički proces kod nekog povrća ljudima zapravo olakšava probavu i povećava količinu hranjivih tvari koje organizam apsorbira. Slijedi lista povrća koje je zdravije kuhano.

Mrkve

Mrkve su dobre za vid, a razlog za to je beta karoten – pigment koji tijelu služi kao izvor vitamina A te kao antioksidant. Neka istraživanja upućuju da beta karoten možda usporava učinke starenja na mozak i pluća, no s druge strane povećava šansu za rak kod pušača.

Istraživanje napravljeno 2002. pokazalo je da kuhanje mrkve zapravo povećava količinu beta karotena koje tijelo na taj način dobiva.

Rajčice

Svi volimo rajčice u gotovo svim njihovim oblicima – od sirovih do umaka – no ako želite izvući najbolje iz njih, termički ih obradite. Ako se ograničavate na isključivo sirove rajčice, dobivate samo četiri posto moćnih antioksidanata i likopen koje sadržavaju.

Sirove rajčice imaju čvrste stjenke koje znatno otežavaju njihovu probavu i apsorpciju svih hranjivih tvari. Jednom kad ih skuhate, rajčice tijelu daju likopen – pigment koji je dobar za kosti i zdravlje srca, prenosi T-portal.

Špinat

Svi smo rasli uz Popaja koji je svoju ogromnu snagu dobivao od špinata, no postoji li znanstvena osnova za to? Ako je željezo u krvi odgovor na to pitanje, onda je špinat uistinu čudesna hrana.

No željezo nije jedina hranjiva tvar koju špinat sadrži. To zeleno povrće puno je vitamina B.

Zašto je kuhanje špinata dobro? Odgovor je jednostavan – kuhanje povećava količinu špinata koju pojedemo u jednom obroku, pa i samim time unos svih njegovih hranjivih tvari.

Šparoge

Šparoge sadrže veliku količinu vitamina A, C, E i K i antioksidante koji su dobri za borbu protiv upala. No zbog čvrstoće vlakana, nekuhane su teško probavljive i ne daju puno hranjivih tvari.

Šparoge su niskokalorične i nemaju puno soli u sebi, no zato su bogate kalcijem, magnezijem i cinkom te mineralima i bjelančevinama.

Bundeva

Iako sama ideja sirove bundeve nikome ne zvuči dobro, to ne znači da je nećemo staviti na ovu listu. Kuhana bundeva vrlo je hranjiva (kao njena rođakinja tikvica), jer je bogata antioksidantima poput beta karotena, prenosi T-portal.

Bundeve također sadrže puno vitamina A i C, kao i kalcija te željeza.

Nije nevažno kako kuhate povrće

Kuhajte cijelo povrće u tavi umjesto u loncu, i to na svega dvije do tri jušne žlice vode. Nenarezano povrće bolje čuva okus i hranjive tvari. Ako dodate maslinovo ili ulje od lana pri kuhanju, to će čak pojačati unos hranjivih tvari povrća koje jedete.

Kopirati
Drag cursor here to close