Još bez odobrenja

Kinezi Federaciji nude cjepivo

Cjepivo ovog proizvođača, inače kineske državne farmaceutske kompanije, zadnji dan 2020. godine odobreno je za upotrebu u Kini.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 01. 2021. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalić potvrdio je kako je Vladi Federacije BiH stiglo pismo jednog proizvođača cjepiva protiv koronavirusa, te da je ono proslijeđeno nadležnom Ministarstvu zdravlja, Zavodu za javno zdravstvo i Federalnom zavodu za osiguranje i reosiguranje.

Iz Ministarstva su potvrdili za Federalnu televiziju da su dobili pismo, ali i naglasili da oni nemaju zakonske mogućnosti za izravne pregovore s proizvođačima i nabavku cjepiva tim putem.

''Radi se o pismu namjere kineskog proizvođača cjepiva protiv Covid-19 China National Pharmaceutical Group Corporation Sinopharm. Napominjemo da cjepivo protiv COVID-19 navedenog proizvođača nije registrirano niti od strane Europske agencije za lijekove, niti od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH'', navedeno je iz ovog ministarstva za Federalnu televiziju.

Cjepivo ovog proizvođača, inače kineske državne farmaceutske kompanije, zadnji dan 2020. godine odobreno je za upotrebu u Kini.

Prošlo je tri faze ispitivanje i njezin učinak je 79%. Ovim je postalo potencijalni kandidat za nabavke, a, kako navodi FTV, među zainteresiranim je i susjedna Srbija koja će najveći broj cjepiva nabaviti upravo od ovog proizvođača.


I dok u Srbiji traje imunizacija, u RS-u bi to moglo početi već sljedeći mjesec, jer je u tom entitetu nabavka cjepiva tekla paralelno s onima kroz program Covax na koji se još čeka.

''U RS-u se prve količine ruskih cjepiva Sputnik protiv virusa korona mogu očekivati u veljači. Kada je riječ o nabavci cjepiva posredstvom Covax mehanizma, 400.000 naručenih za Republiku Srpsku trebalo bi biti isporučeno u prvih šest mjeseci ove godine'', kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close