Umjereno

Kavom protiv raka kože

Lifestyle / Zdravlje | 22. 01. 2015. u 07:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američko istraživanje je pokazalo da konzumiranje kave smanjuje rizik od nastanka raka kože, prenosi Anadolija.

Istraživanje, provedeno nad 450 tisuća osoba u Sjedinjenim Američkim Državama u razdoblju od deset godina, pokazalo je kako ispijanje kave može smanjiti rizik od najopasnije vrste raka kože, smrtonosnog malignog melanoma.

Maligni melanom spada u zloćudne tumore koji nastaju iz melanocita. Najčešće se javlja na koži, no može nastati i na svim drugim dijelovima tijela u kojima se nalaze melanociti.

Na početku istraživanja, osobe prosječne starosne dobi od 63 godine, na kojima je vršeno istraživanje, bile su zdrave, dok je njih tri tisuće tijekom sljedećeih deset godina obolilo od raka kože. Znanstvenici su utvrdili kako je kod osoba koje svaki dan redovno piju šalicu kave manji rizik od obolijevanja od raka kože.

Isto istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of the National Cancer Institute, je pokazalo kako je kod osoba koje dnevno piju četiri šalice kave za 20 posto manji rizik od obolijevanja od raka kože.

Ipak, znanstvenici upozoravaju kako bi više od četiri šalice kave dnevno moglo izazvati rast krvnog tlaka.

Smatra se da kofein u kavi pomaže u zaštiti zdravih stanica, ali i sprčava odumiranje stanica oštećenih ultraljubičastim zrakama. Ranija istraživanja su pokazala kako konzumiranje kave može pomoći u smanjenju oboljenja kao što su moždani udar, dijabetes i rak jetre.

Kopirati
Drag cursor here to close