Otvaraju među zadnjima

Kako su prošli mostarski stomatolozi i što nas sada čeka u ordinaciji?

Otvaranju svojih ordinacija nadaju se sredinom ovoga mjeseca, ali na njihov rad u punom kapacitetu sačekat će se možda i dulje.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 05. 2020. u 09:15 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija koronavirusa u tešku situaciju dovela je brojne stomatologe u BiH koji su prema odluci Kriznog stožera FBiH od 24. ožujka zatvorili svoje ordinacije. Od tada, govore za Blljesak.info vlasnici jedne privatne stomatološke poliklinike iz Mostara, ne ostvaruju nikakvu dobit, a obveze i davanja prema državi ostale su iste.

''Problemi su isti kao i u ostalim djelatnostima koje su onemogućene u radu zbog pandemije. Uz to kod određenog broja pacijenata morali smo prekinuti terapiju i sad smo na čekanju'', ističu jedan od problema s kojima se susreću, kao i njihovi pacijenti.

Otvaranje na čekanju

Otvaranju svojih ordinacija nadaju se sredinom ovoga mjeseca, ali na njihov rad u punom kapacitetu sačekat će se možda i dulje. Naime, stomatolozi i stomatološke sestre jedna su od najugroženijih medicinskih djelatnosti jer su neposredno izloženi aerosolu tijekom svakog zahvata.

Novi protokoli rada morat će se poštivati kako bi se mogući rizik od zaraze koronom pri radu s pacijentima sveo na minimum. Cilj je zaštiti sebe i pacijente, objašnjavaju, stoga će se u svom daljnjem radu prilagoditi smjernicama Stomatološke komore FBiH i Ministarstva zdravstva FBiH.

''Većinom smo informirani o protokolima koji se provode u europskim zemljama tako da smo upoznati s opremom i načinom rada koji ćemo morati primijeniti tijekom pandemije'', objašnjavaju.

Mjere predostrožnosti

Novonastaloj situaciji morat će se svi prilagoditi i dobro pripremiti za borbu protiv nevidljivog, ali snažnog neprijatelja. Ukoliko razmišljate, je li sigurno posjetiti stomatologa u doba pandemije korona virusa  - savjetujemo da se držite uputa koje vam daju kad nazovete da zakažete termin.

''Svojim pacijentima osigurati maksimalnu sigurnost bit će jedan od prioriteta svim stomatološkim ordinacijama, pa tako i nama'', rekli su.

Prema smjernicama Stomatološke komore FBiH od sada, prije zakazivanja termina kod stomatologa, prvo će se telefonskim putem uzimati epidemiološka anamneza pacijenata.

Prije ulaska pacijenata u ordinaciju na ulazu će se vršiti dezinfekcija obuće ili, umjesto toga, osigurat će se jednokratne papuče koje se navlače prije ulaska u ordinaciju. Termini za pacijente neće se smjeti preklapati.

U čekaonici pored udaljenih stolica provodit će se i redovna dezinfekcija površine i predmete s kojima je pacijent bio u kontaktu.

Stomatolozi će pri radu morat koristiti zaštitna odjela i kirurške maske s filterom FFP2 ili FFP3. Oči će biti pokrivene ili zaštitnim naočalama koje imaju bočno zatvaranje ili zaštitnim vizirom. A obavezna je zaštita kose kirurškom kapom. 

Prije dolaska novog pacijenta obvezno će se dezinficirati cijelo radno mjesto, stomatološka stolica, terapeutska stolica, radne ormariće, heliolampe kao i ostale korištene uređaje. A prostorija će se prozračivati.

''Prilagodit ćemo se prema smjernicama Komore, međutim problem je opskrba zaštitnim odijelima i maskama FFP2 i FFP3 koja se teško mogu nabaviti kao i cijena istih'', govore.

Za normalan rad stomatoloških ordinacija i zubotehničkih laboratorija neophodni su kvalitetni materijali i oprema. Izazov će biti, objašnjavaju, i nabavka ovog asortimana. Ponuda je slaba, a cijene bi mogle biti znatno više nego uobičajeno.

''Slaba je ponuda, strašno. Vjerojatno i dobavljači čekaju službeni protokol da vide što im se isplati uvoziti. Naši u Mostaru su još korektni s cijenama, ali vidimo da u ponudi ima i cijena koje su nemoguće'', objašnjavaju.

Pretrpljena šteta

S obzirom da će stomatolozi biti među posljednjima koji će početi s radom te da su do sada pretrpjeli značajnu financijsku štetu, govore, nadaju se barem nekim olakšicama koje bi im mogla ponuditi Vlada Federacije.

''Nadamo se da bi nas Vlada Federacije barem mogla oslobodila troškova minimalnih doprinosa i plaća djelatnicima kako je najavljeno i obećano'', govore.

Naime, Stomatološka komora FBiH uputila je određene zahtjeve prema Vladi Federacije i Ministarstvu zdravstva FBiH, a na županijskoj razini se pregovara preko nekoliko udruga i organizacija privatnih poduzetnika.

Dok čekaju službenu dozvolu za otvaranje svojih ordinacija i nastavak rada kojim bi izbjegli veći financijski kolaps ostaje im, govore za Bljesak.info, da čekaju što će biti - hoće li sve ostati na danim obećanjima ili će uspjeti ostvariti određena prava.

 

Kopirati
Drag cursor here to close