Vrte se

Kako se riješiti 'glupih' pjesama u mozgu?

Prvi korak je shvatiti da se ta ušna glista pojavljuje kako bi vam pomogla, a drugi - kad se pojavi, samo je pustite neka prođe, sav otpor je uzaludan.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 04. 2021. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko puta vam se dogodilo da čujete neku pjesmu koja vam se potom ureže duboko u pamćenje iako vam se možda niti ne sviđa previše ili vas čak živcira? Neki tu pojavu nazivaju 'earworm' što bi u prijevodu značilo - ušna glista.

''U osnovi, ušna glista je vaš mozak koji pjeva. To se događa često i obično je to neutralno ili ugodno iskustvo. Ali, može i živcirati'', kaže Victoria Williamson, stručnjakinja za glazbu i mozak.

James Kellaris, profesor marketinga sa Sveučilišta u Cincinnatiju, poznat je kao 'Dr. Earworm' jer dugi niz godina proučava ljude kojima se dijelovi nekih pjesama ponavljaju u mozgu.

''Otkrio sam da čak 98 posto nas doživljava ušne crve (obično otpjevane, a ne instrumentalne melodije). Tome su skloni i muškarci i žene, ali je kod žena veća šansa da će im pjesma u glavi trajati puno dulje, do točke kad će ih početi iritirati'', pojasnio je profesor. Dodao je da su glazbenici i ljudi koji previše brinu skloniji toj pojavi.

Postoji 'prijateljski nastrojen' dio mozga koji prepoznaje kad se razina stresa u organizmu počinje povećavati. Isti taj dio ima načine kako neutralizirati taj stres, a jedan od njih je i aktiviranje ušne gliste. To je zapravo način na koji vam vaš mozak pokušava skrenuti pažnju sa stresnih situacija.

''Dakle, svaka dosadna ušna glista zapravo se pojavljuje s dobrom namjerom. Shvaćanjem toga vratit ćete svoju snagu. Ušne gliste su bezopasne i samo vam pokušavaju pomoći da promijenite brzinu i usporite'', kaže profesor Kellaris.

Prvi korak je shvatiti da se ta ušna glista pojavljuje kako bi vam pomogla, a drugi - kad se pojavi, samo je pustite neka prođe, sav otpor je uzaludan.

''Umjesto da se borite protiv toga, pustite vašu ušnu glistu da se zadovolji pa se koncentrirajte i namjerno odvrtite tu cijelu pjesmu u glavi. Pokušajte je 'premotati' nekoliko puta na početak i pustiti je da opet zasvira u vašem umu do kraja'', savjetuje profesor.

Pomaže i preusmjeravanje misli na neku složenu aktivnost.

''Ušnu glistu možete 'izbaciti iz tračnica' i nekom intenzivnom verbalnom aktivnošću, križaljkom ili smislenim razgovorom. To zahtijeva drugačiju vrstu rada vašeg mozga od pasivnog slušanja glazbe. Kad mentalno prebacite brzinu i priuštite svojem mozgu nešto novo i složeno za razmišljanje, ta dosadna melodija u glavi često polako izblijedi'', dodao je profesor.

''I za kraj, ne zaboravite da, iako se ponekad čini kao mučitelj, ušna glista je zapravo poklon. Ona vam nosi poruku da smanjite razinu stresa i otvara vrata opuštanju, samo je prihvatite kao dar'', zaključio je, a prenose 24sata.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close