Postoji i to

Jelovnik za oboljele od migrene

Glavni okidači migrene su masna i teška hrana, čokolada i alkohol.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 12. 2019. u 18:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga Migrena Hrvatska predstavila je u srijedu poseban zimski jelovnik za oboljele od migrene, koji bi im trebao pomoći u sprečavanju pojave migrenskih napada, pri čemu su glavni okidači masna i teška hrana, čokolada i alkohol.

 "Oboljeli od migrene imaju dokazan deficit na magneziju, vitaminu D, vitaminima B skupine i omega 3 masnim kiselinama. Kako bi nadoknadili deficit i pomogli organizmu da se bori protiv migrene svakako je preporučljivo konzumirati namirnice bogate tim nutrijentima", kazala je Marina Krpan, dopredsjednica udruge Migrena Hrvatska.

Ističe kako su glavni okidači migrene masna i teška hrana, čokolada i alkohol, te se u periodu migrenskog napadaja preporučuje lagana hrana bogata nezasićenim masnim kiselinama, magnezijem i vitaminima B skupine, prenosi Hina.

Jelovnik su zajedno kreirale Marina Krpan i Lana Klingor Mihić, koja ujedno i sama boluje od migrene.

"Prikazali smo kako jednostavno pripremljene namirnice, u obliku jelovnika za oboljele od migrene mogu pomoći u ublažavanju boli koje izaziva migrena. Ova jela su sastavni dio moje svakodnevne prehrane, te svakako preporučam oboljelima da isprobaju recepte“, rekla je Klingor Mihić.

Migrena je bolest od koje u Hrvatskoj pati oko 400.000 ljudi, koji u predblagdansko doba mogu imati različite okidače za početak migrene - stres, pretoplo vrijeme za ovo doba godine, prekomjerno konzumiranje hrane i alkohola.

Kopirati
Drag cursor here to close