"Kada bih imao pravo na jednu želju..."

Iz WHO-a poslali dramatično upozorenje Europi

Iz WHO-a poslali dramatično upozorenje nakon eksplozije zaraze koronom u Europi
Lifestyle / Zdravlje | 20. 10. 2020. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U jeku drugog vala pandemije koronavirusa i naglog porasta broja zaraženih u Europi i SAD-u, voditelj službe za hitne zdravstvene situacije u WHO-u Michael Ryan poručio je vlastima - stavljajte kontakte u izolaciju.

"Kada bih imao pravo na jednu želju, u cilju poboljšanja samo jedne stvari koju možemo doista i popraviti i promijeniti stanje, to bi bilo da se osigura da svaki pojedinac, koji je bio u kontaktu s potvrđenim slučajem koronavirusa, bude stavljen u karantenu tijekom potrebnog razdoblja, kako bi se prekinuo lanac prijenosa", rekao je Michael Ryan na konferenciji za novinare u Ženevi.

"Mislim da se to nije činilo niti da se čini na sustavni način" i to je "jedan od glavnih razloga zbog kojih vidimo tako visoke brojeve", rekao je.

Otežano traženje kontakata

Traženje kontakata u mnogim je europskim zemljama otežano, a broj novih slučajeva koronavirusa je doslovno eksplodirao na Starom kontinentu u posljednja dva tjedna, javlja Hina.

"Oko polovice zemalja europske regije WHO-a zabilježilo je prošli tjedan 50-postotno povećanje broja infekcija", kazao je.

Više od 40 milijuna zaraženih

Njegova kolegica Maria Van Kerkhove začuđena je što koncept žarišta epidemije, koja se stvaraju okupljanjima na kojima se ne pazi na mjere, "ne ulazi u mozak".

"Znam da je ljudima dosta, ali taj je virus pokazao da se može ponovno pojaviti velikom brzinom i zaprijetiti bolnicama i zdravstvenom sustavu ako ne pazimo na mjere", rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

U svijetu je broj zaraženih od koronavirusa prešao 40 milijuna, a umrlih je 1,1 milijun.

Kopirati
Drag cursor here to close