COVID-19

Koronavirus u BiH: Brojke nakon vikenda

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.011 uzoraka, od kojih je 80 pozitivno na SARS-CoV-2.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 02. 2021. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tijekom vikenda preminule su 3 osobe: žena iz Prozora-Rame rođena 1939. godine, žena iz Širokog Brijega rođena 1923. godine i muškarac iz Širokog Brijega rođen 1942. godine.

Na bolničkom liječenju trenutno su 43 bolesnika, od kojih je 8 na invazivnoj i 4 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno. Hospitalizirano je 11, a otpuštena 3 pacijenta.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar u petak, subotu i nedjelju testirano je 955 uzoraka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je bilo 67 i to: 49 iz Mostara, 2 iz Jablanice, 4 iz Prozor-Rame, 5 iz Konjica, 4 iz Čapljine, 1 iz Čitluka, 1 iz Neuma i 1 iz Ravnog.

Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su ukupno 24750 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi su 904 rješenja.

ZHŽ

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano je 26 osoba, retestiranih osoba nije bilo.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirana je 1 novozaražena ženska osoba iz Posušja na prisustvo koronavirusa.

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar od COVID-19 preminule su 2 osobe, žena iz Širokog Brijega 1923. te muškarac iz Širokog Brijega 1942. godište.

Od prisustva koronavirusa oporavilo se 9 osoba, iz Širokog Brijega 2, Ljubuškog 1, Gruda 2, Posušja 4.

U samoizolaciji nalazi se 97 osoba, dok su 33 osobe izašle iz samoizolacije.

Na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa pozitivno je 76 osoba, i to 28 u Širokom Brijegu, 23 u Ljubuškom, 14 u Grudama i 11 u Posušju. 

FBiH

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.011 uzoraka, od kojih je 80 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo.

Do sada je testirano ukupno 413.230 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 79.948 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječena su 67.872 pacijenta. U protekla 24 sata, oporavljeno je 526 pacijenata. Trenutno je aktivno 9.545 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je šest novih smrtnih ishoda. S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 2.531.

RS

U posljednja 24 sata u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе i u bоlnici Sv. Vrаčеvi u Biјеljini izvršеnо је tеstirаnjе 481 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 75 оsоbа.

Rаdi sе о 41 muškе i 34 žеnskе оsоbе, оd kојih је 11 mlаđе, 49 srеdnjе i 15 оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, 22 оsоbе su iz Bаnjа Lukе, sеdаm iz Grаdiškе, šеst iz Kоzаrskе Dubicе, pеt iz Trеbinjа, čеtiri iz Višеgrаdа, pо tri iz Gаckа, Pаlа, Priјеdоrа i Prnjаvоrа, pо dviје iz Biјеljinе, Zvоrnikа, Lаktаšа, Mrkоnjić Grаdа i Nоvоg Gоrаždа i pо јеdnа iz Brаtuncа, Vlаsеnicе, Knеžеvа, Kоtоr Vаrоšа, Nеvеsinjа, Nоvоg Grаdа, Sоkоcа, Čеlincа i Šеkоvićа.

U istom periodu, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеno jе sеdаm smrtnih slučајеvа kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо virusа kоrоnа. Rаdi sе о čеtiri muškаrcа i tri žеnе stаriје živоtnе dоbi – iz Trеbinjа (tri оsоbе), Nеvеsinjа, Grаdiškе, Priјеdоrа i Dоbоја.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеno 40.960 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 2.113 оsоbа kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа. Oporavilo se ukupno 28.005 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 188.036 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаliziranih u Rеpublici Srpskој је 556, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 196, а u opštim bоlnicаmа 360.

Pod zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо је 4.095 оsоbа, а nаdzоr је zаvršеn kоd 131.362 оsоbе, priopćeno je.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez upozorio je građane da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa te istaknuo da je u posljednja dva tjedna došlo do porasta broja oboljelih, posebno u Kantonu Sarajevo.

''Evidentno je da su se građani u posljednje vrijeme opustili u vezi sa pridržavanjem mjera zaštite od koronavirusa. Malo nas je ohrabrilo smanjenje broja zaraženih, ali moramo biti oprezni i poštivati mjere u potpunosti'', kazao je Čerkez za Fenu.

U suprotnom, smatra on, jako malo vremena treba da se ponovi scenarij iz studenog prošle godine.

''To bi bilo loše za sve nas, jer uskoro nam dolazi ljepše vrijeme i uvođenje novih restrikcija je nepoželjno za sve nas'', poručio je Čerkez.

Kazao je da je Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva preporučio da djeca od šest do deset godina ne moraju nositi maske u tijeku nastave, te da je ta preporuka usklađena sa stavovima Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a.

Kopirati
Drag cursor here to close