Prof. Karamehić

Imunologija je toliko napredovala da možemo sve da presađujemo

Lifestyle / Zdravlje | 23. 06. 2015. u 12:26 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imunologija pripada vrhunskoj medicini te, kao i farmakologija, ulazi u sve segmente medicine. U namjeri da u Bosni i Hercegovini dođe do bržeg razvoja imunologije formirano je Udruženje imunologa BiH koje okuplja liječnike specijaliste kliničke imunologije.

Predsjednik bh. Udruženja imunologa prof. dr. Jasenko Karamehić navodi u razgovoru za Fenu da će liječnicima članstvo u tom udruženju omogućiti razmjenu iskustava, znanja i prijedloga na nivou države BiH, a bit će organizirane radionice i drugi stručni skupovi.

''Omogućit ćemo znatno brži razvoj oblasti koja se bavi autoimunim oboljenjima, tumorskoj, transplantacijskoj imunologiji, imunosupresiji'' kazao je.

Podsjeća da je u posljednjih pedesetak godina imunologija doživjela znatan razvoj te naglašava da se posebno bilježi napredak u prevazilaženju imunoloških barijera u transplantaciji organa.

''Imunologija je toliko napredovala da možemo sve da presađujemo. Svaki organ koji je zatajio možemo presaditi zahvaljujući savladavanju imunoloških barijera i napretku imunologije. I u dijagnostici i u terapiji uspjeli smo, kod teških oboljenja, da napravimo značajan napredak'' ističe.

Precizira da formiranje državnog udruženja imunologa omogućava priključenje Evropskom udruženju imunologa, čime se otvara prilika za pristup određenim beneficijama poput stipendija ili pristupa grantovima.

Ovdašnja imunologija je, kako kaže prof. Karamehić, na zavidnom nivou u regiji, a u mnogim oblastima čak i prednjači.

''Samim tim mnogo smo iskočili iz prosjeka ove države. Ipak, limitirani smo prostorom, nedostaju nam oprema i kadar. Za specijalistu iz kliničke imunologije potrebna je desetogodišnja edukacija, a s postdiplomskim, supspecijalizacijom i doktoratom to je 20 do 25 godina edukacije'' kazao je.

Upitan za odliv kadra u toj oblasti medicine prof. Karamehić kaže da je to tražen profil zanimanja svuda u svijetu i sigurno je da bi se ovdašnji imunolozi lako snašli u inozemstvu i za to bili dobro plaćeni.

''Naši imunolozi odlaze na edukaciju u inozemstvo, hoće li se vraćati vidjet ćemo. Premlada smo oblast da bih mogao reći hoće li se netko, tko je otišao po doktorat na period od oko četiri godine, vratiti'' naglasio je.

Stručnjaci ističu značaj imunološkog sustava i karakteriziraju ga kao ključ za sve bolesti - od obične prehlade do težih, malignih oboljenja. Iako je način odgovora našeg obrambenog sustava zapisan u genima, on se prilagođava i uvjetima u kojima živimo.

''Jedan od razloga slabljenja imunološkog sustava svakako je stres i smanjena tjelesna aktivnost, tad može doći do obolijevanja. Gdje god je u ravnoteži, tu nema oboljenja'' poručio je prof. Karamehić i istaknuo važnost jačanja vlastitog imunološkog sustava.

Stoga da bi nas mogao uspješno braniti od svih zaraza, imunitet mora biti u ravnoteži, ni prejak ni preslab. Svako narušavanje ravnoteže imuniteta "ispliva" na površinu te se javljaju češće infekcije, alergije koje dotad nisu bile prisutne, pa čak i maligne bolesti.

Kopirati
Drag cursor here to close