Studija

I ovo se istražilo: Od Covida se najviše umiralo vikendom

Istraživanje pokazuje da zakasnjele prijave smrti ne objašnjavaju u cijelosti razlike između različitih zemalja…
Lifestyle / Zdravlje | 21. 04. 2022. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na globalnoj razini, ljudi su od posljedica virusa korona najčešće umirali vikendom, pokazuje studija kanadskih znanstvenika, piše Srna.

Više osoba umrlo je vikendom nego tijekom radnih dana, pokazali su rezultati novog istraživanja stope smrtnosti od Covida-19.

Istraživači smatraju kako bi jedan od razloga za to moglo biti kašnjenje u prijavama smrti, ali i nedostatak medicinskog osoblja na kraju tjedna, te nedostatak kapaciteta i iskustva osoblja.

Prosječan broj smrti od virusa korona u svijetu tijekom pandemije bio je šest posto veći na kraju tjedna u usporedbi s radnim danima, u prosjeku 8.532 prema 8.083, navode istraživači.

Stručnjaci sa sveučilišta u Torontu analizirali su sve smrtne slučajeve iz baze podataka Svjetske zdravstvene organizacije zabilježene između 7. ožujka 2020. i 7. ožujka ove godine.

Znanstveni portali navode da rezultati istraživanja pokazuju da su u SAD vikendom, u prosjeku, registrirana 1.483 preminula, a tijekom radnog tjedna 1.220.

Brazil je u prosjeku imao 1.061 smrtni slučaj vikendom, a tijekom radnih dana 823, dok je u Velikoj Britaniji krajem tjedna, u prosjeku, zabilježeno 239 smrtnih ishoda, a radnim danima 215.

Istraživanje pokazuje da zakasnjele prijave smrti ne objašnjavaju u cijelosti razlike između različitih zemalja, poput Njemačke, gdje je zabilježena manja smrtnost vikendom (137) nego tijekom radnih dana (187).

Zbog toga istraživači misle da je veći "vikend-efekt" na smrtnost uslijed Covida-19 vjerojatno rezultat nedostatka medicinskog osoblja, kapaciteta i iskustva.

 

Kopirati
Drag cursor here to close