Nekoliko savjeta

I bicikl može biti krivac za erektilnu disfunkciju

Budući da su sjedala na biciklima preuska za sjedne kosti, pritisak koji se stvara dok sjedite sedam puta je veći od onog kad sjedite na klasičnom stolcu
Lifestyle / Zdravlje | 28. 02. 2019. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok sjedite na omiljenom prijevoznom sredstvu, arterija koja je zadužena za dotok krvi u vaš penis trpi ogroman pritisak. Olakšajte joj posao slijedeći ovih nekoliko korisnih savjeta.

Dok vozite bicikl, težina vašeg tijela i pritisak usmjereni su na perineum – područje između testisa i anusa. Na rubovima perineuma nalaze se sjedne kosti, a unutar njih su živci i arterija koja dovodi krv u penis.

Budući da su sjedala na biciklima preuska za sjedne kosti, pritisak koji se stvara dok sjedite sedam puta je veći od onog kad sjedite na klasičnom stolcu, a to je veliko opterećenje za osjetljive krvne žile.

Kada su znanstvenici prije nekoliko desetljeća prvi put krenuli istraživati vezu između vožnje bicikla i problema erektilne disfunkcije, rezultati su bili zabrinjavajući. Istraživanje je pokazalo da među odraslim muškarcima koji voze bicikl više od 3 sata tjedno njih 70 posto ima pojačan rizik za razvoj poteškoća s erekcijom.

Novija istraživanja dala su nadu ljubiteljima vožnje na dva kotača: rizik od razvoja erektilne disfunkcije danas nije ništa veći kod rekreativnih biciklista u odnosu na muškarce koji se bave trčanjem ili plivanjem.

Što se promijenilo u međuvremenu? Čini se da su proizvođači obratili pozornost na rezultate prijašnjih istraživanja i unaprijedili svoje proizvode da bi zaštitili zdravlje muškog dijela populacije.

Da biste izbjegli poteškoće s erekcijom pridržavajte se ovih savjeta pri odabiru i vožnji bicikla:

  •  Neka vam sjedalo uvijek bude pravilno postavljeno, a vrh sjedala spustite na nekoliko stupnjeva dolje
  • Po mogućnosti nabavite sjedalo bez ispupčenja na prednjoj strani. Također, sjedalo ispunjeno gelom bolji je odabir od onog s pjenom. Ovaj "jastuk" je iznimno važan.
  • Koristite rascijepljena ili udubljena sjedala s uzdužnim prorezom u sredini
  •  Dok vozite bicikl održavajte uspravan položaj što je duže moguće. Što češće promijenite položaj, uspravite se na pedalama pa vozite stojećki.
  • Uvijek vozite bicikl u podstavljenim biciklističkim hlačicama
  • Tijekom vožnje pripazite na utrnulost ili škakljanje u zdjelici (biciklisti to od milja zovu "utrnula jaja"). To može biti rani znak nekog problema.
  • Imajte na umu da je najbolje biti umjeren u svemu što radite – ukoliko si postavljate visoke ciljeve i provodite više vremena za upravljačem bicikla, izloženi ste većem riziku od razvitka erektivne disfunkcije.
Kopirati
Drag cursor here to close