Mjere

Hrvatski stručnjaci o koronavirusu: Poduzeti sve mjere, ali ne paničariti

"Panike nema i ne bi se trebali bojati svakoga čovjeka koji dolazi iz svake kineske provincije, ali potrebno je poduzeti sve mjere. ''
Lifestyle / Zdravlje | 27. 01. 2020. u 11:14 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na izvanrednoj konferenciji za medije u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske predstavljene su mjere koje se poduzimaju protiv širenja koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Antoinette Kaić Rak, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Hrvatskoj, istaknula je kako WHO još nije proglasila krizu od međunarodnog značaja jer Kina poduzima intenzivne, do sada neviđene mjere za suzbijanje epidemije, ocijenila je, s obzirom da su milijuni ljudi u karanteni.

Istaknula je kako su Kinezi brzo uspjeli sekvencionirati genom i podijeliti ga sa WHO-om.

"Panike nema i ne bi se trebali bojati svakoga čovjeka koji dolazi iz svake kineske provincije, ali potrebno je poduzeti sve mjere. Novih slučajeva u Europi ima i bit će ih još, ali ne treba paničariti jer panika ne donosi ništa dobro", kazala je Kaić Rak.

Hrvatska granična sanitarna inspekcija u suradnji s graničnom policijom djeluje po naputcima koji su propisa za potencijalno sumnjive slučajeve pojave osoba s koronavirusom na hrvatskoj granici. Državni inspektorat i granična sanitarna inspekcija su u stalnom kontaktu s hrvatskom graničnom policijom, a protokol postupanja u ovom i ovakvim slučajevima je standardiziran od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Bernard Kaić naglasio je kako klinička slika koronavirusa varira od blagih simptoma do teške upale pluća uz povišenu temperaturu i po kliničkoj slici jako je sličan gripi.

Inkubacija virusa traje 14 dana, virus ostaje kratko infektivan van ljudskog tijela, ali ovi podaci još nisu definitivno potvrđeni, kazao je Kaić.

Širenje koronavirusa je uvelike vezano uz avionski promet, a opasnost unosa virusa u EU je umjerena, s tendencijom da će mjere biti pojačane ukoliko dođe do unosa virusa, kazao je Kaić. U odnosu na gripu smrtnost od koronavirusa je viša i trenutno se kreće od 2 do 4 posto, dok je kod grupe smrtnost 0,1 posto.

Epicentar koronavirusa nalazi se u kineskom gradu Wuhanu iz kojega je nekolicina turista jučer sletjela u Milano te je danas preko Zagreba otputovala u BiH, no bez znakova infekcije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close